Könyvtár

 
Online katalógus Online katalalógus

Köszönet az iskolai könyvtár támogatásáért

Nagy az öröm az iskola könyvtárának látogatói körében. Több szülő ajándékozott új és alig használt könyveket számunkra. Központi fejlesztések az elmúlt 10 évben csekély mértékűek voltak. A gyerekek szerettek volna új, modern szépirodalmi műveket olvasni. Most eljött a lehetőség támogató szülők és az iskola dolgozói jóvoltából. Idén 50, az elmúlt évben 40 kötet érkezett. Köszönjük a nagylelkű támogatást a Jakapovics, Szieberth, Juhász családoknak, valamint Farkas Eszter iskolatitkárnak és Tálosné Mátyás Judit nyugdíjas kolléganőnek. Amennyiben mások is csatlakoznának e kezdeményezéshez, szívesen fogadjuk a felajánlásokat (kizárólag gyermekirodalom témakörben).

Katicsné Somogyvári Ildikó

könyvtáros tanár

2023. február 20.

Képek


Szeptember 30.  A Magyar Népmese Napja – Benedek Elek születésnapja

 

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

Iskolánk minden évben megemlékezik e jeles napról. Tanulóink meséket hallgatnak, mesélnek egymásnak, rajzpályázaton vesznek részt. Idén a nagycsoportos óvodásokat és nevelőiket hívtuk vendégségbe egy „mesés” órára. Intézményvezetőnk Sasvári Sarolta köszöntötte a gyerekeket, majd a 8. osztályos tanulók (Ádám Jázmin Bódog Lotti, Kovács Zora) segítségével játszottunk, meséket hallgattunk és néztünk. Hamar elrepült ez az óra, jól szórakoztak kicsik és nagyok.

Az iskola tanulóinak meghirdetett rajzpályázatra idén is sok szép alkotás érkezett. Főként az alsó tagozatosok voltak aktívak. Köszönet érte az iskola pedagógusainak. A rajzokat Sziebertné Apáthy Anita intézményvezető helyettes, Jakabné Katics Ildikó munkaközösség vezető és Katicsné Somogyvári Ildikó könyvtáros tanár bírálták el. Az eredmény a következő:

1.     osztály: 1. Heidfogel Attila 2. Papp Lilla 3. Illés Janka

2.     osztály: 1. Gyenes Márton (Gyód) 2. Push Norina 3.Farkas Botond

3.     osztály: 1. Horváth Rikardó 2. Pintér Ádám 3. Balán Réka és Várhalmi Kitti

4.     osztály: 1. Gergely Csenge 2. Üveges Zétény (Gyód) 3. Mecseki Hédi (Gyód)

5.     osztály: 1. Kórógyi Dézi 2.Kokovai- Hegedűs Kitti 3. Deák Georgina

6.     osztály: 1. Simon Lili 2. Vajna Dorka 3. Antal Alexandra

7.     osztály 1. Lakatos Maja

 

A díjazottak ajándékkönyveket vehettek át. Ezúton gratulálunk! További jó barangolást kívánunk a mesék ösvényén!

Pellérd, 2022. október 3.

Képek

 

Pellérdi Általános Iskola 2022/2023 Tanév

Elindult az új tanév a könyvtárban is. A tankönyvek augusztus közepén érkeztek. Lelkes, volt tanítványaink (Lakatos Renátó, Fejes Adrián) segítettek összeállítani a tankönyvcsomagokat. Néhány új tanulónak a pótrendeléssel szállítja majd a KELLO (tankönyvellátó). A 2020-as NAT – nak megfelelően szinte az összes évfolyamon átdolgozott, új könyvekből tanulhatnak kicsik és nagyok. Nagy örömmel találkoztam újra a diákokkal a könyvtárban. Ismét elkezdtük a közös munkát, amelynek nagy része a szórakozást, művelődést szolgálja.

A könyvtári órák kisebb hányadában a könyvtárhasználati ismereteket fogjuk bővíteni. Az előző évekhez hasonlóan a Magyar Népmese Napjával foglalkozunk. Meséket olvasunk, nézünk, hallgatunk. Illusztrációkat készítünk. Meghirdettük a rajzpályázatot is e témában. A legszebb alkotások az aulában lesznek láthatók. Eredményhirdetést is tervezünk. szeptember végén. Idén meghívtuk az óvoda nagycsoportosait egy mesés foglalkozásra. Reméljük jól érzik majd magukat ezen a játékos órán és szívesen jönnek az iskola által szervezett egyéb rendezvényeire is.

 Örömmel vettük, hogy néhány szülő a tanév végén mesekönyveket ajándékozott a könyvtár számára. Ezúton köszönjük a felajánlásokat. Már sokat kölcsönöztek a gyerekek ezekből az újdonságokból. A következő verssel kívánok minden diáknak jó tanulást, sok- sok vidám órát és invitálok mindenkit kellemes és hasznos időtöltésre a könyvtárba:

Becsengettek

Padba ült a kis csellengő,

csilingelt a sulicsengő,

ide kellett érni nyolcig,

táskájában furcsa holmik,

 

ceruzák és színes lapok,

titkos számok, vidám dalok...

...izgatott a sok kisdiák -

varázslatos ez a világ,

 

itt a betűk, számok vára,

történetek csöpp tárháza.

- Gyere közénk, okulj, tanulj -

izgága vagy - figyelj, javulj,

 

nem kell félni, vár a suli,

szorgalmasnak jó kis buli,

a hátadra kapd a táskád,

árgus szemmel lesd a táblát,

 

fegyelmezett legyél és bölcs,

beérik majd az a gyümölcs,

iskola a tudás kertje,

tanulás az élet rendje,

 

történelem, vers, mondóka,

mennyi csoda, mennyi móka,

kisdiákok ügyeskednek -

szeptember van, becsengettek!

                                                                     Horváth Piroska

 

                                                                                           Katicsné Somogyvári Ildikó


Advent

Adventnek a karácsonyt megelőző négy hetet, Jézus eljövetelére való készülődést, a várakozást, a remény időszakát hívjuk. Advent első vasárnapjával kezdődik az ünnepi készülődés,

Az advent fontos kelléke, az adventi koszorú a 19. századból származik. Az első adventi koszorút Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette. Egy felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Később az egyszerűség kedvéért négy gyertyát helyeztek el a koszorúra, minden vasárnapra egyet és ezt gyújtották meg

A pellérdi iskolások számára is fontos ez az ünnep. Különösen most, mikora világot sújtó járvány miatt távolságot kell tartanunk egymástól, elkülönítve tanulnak az osztályok, maszkot kell hordanunk…Ami a legjobban hiányzik: egymás megölelése, látni a másik arcán a mosolyt, bíztatást. Hónapok óta aggódva figyelünk saját és társaink egészségére, miközben igyekszünk helytállni a munkában, tanulásban. Az iskolában próbálunk igazi karácsonyváró hangulatot teremteni diákjaink számára. A pedagógusok elkészítették a téli tablót, a gyerekek által kedvelt figurákkal. Közben a diákok is készítik a maguk képeit, melyet Karácsonyig az aula nagy faliújságjára és az osztálytermekbe helyezünk ki. Az iskola falain kívül rekedt szülők, nagyszülők számára az iskola honlapjára teszünk ki ezekből az alkotásokból.

Szeretnék egy kiváló programot ajánlani a családok számára! Pécsett a Márkus Színház (Pillári Gábor és csapata) jóvoltából bekukkanthatunk a Mikulás szobájába. A kirakaton át megtekinthető kiállítás(ingyenes) visszarepíti az idősebbeket a múltba, (igazi retro hangulatot teremtve) a gyerekeket elvarázsolja a Mikulás rengeteg személyes tárgya. Javaslom sötétedés után megnézni, mert akkor a legvarázslatosabb. Helyszín: Pécs Perczel Miklós u. 23. Márkus Színház.

Képek

Katicsné Somogyvári Ildikó

könyvtáros tanár

Pellérdi Általános Iskola

2020.12.05.


A kis herceg


1. Májusi ünnepek

2. Szórakoztató: Germekirodalmi adatbázis, Alkotói pályázat, Színház online: Álom utazó


Általános tudnivalók a vízről

Víz

Feladatok felsősöknek

Feladatok alsósoknak


Könyvajánló 2019


Látogatás a Pécsi Tudásközpontban

 

 

A Pellérdi Általános Iskola 7. osztályos tanulói a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontba látogattak. Célunk az épület megismerése, bejárása, ismerkedés a Megyei Könyvtárral. Az építészetileg is jelentős ,nyitott könyv alakú Tudásközpontot 2010-ben hozták létre az Európa kulturális fővárosa címet elnyert Pécs központjában. Az épület beceneve Kaptár. Az intézmény látja el Dél-Dunántúl információs- és dokumentumigényét, valamint közösségi, kulturális, és szabadidős programok rendezésére is alkalmas. A 13 000 m² alapterületű Tudásközpontban a Csorba Győző Könyvtár és a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont önálló intézményi keretek között működik könyvtári szolgáltatásintegráció megvalósításával. Ennek megfelelően a könyvtárak együtt működtetik olvasószolgálati osztályaikat, s közös könyvtári adatbázist használnak az olvasók és a kölcsönzések nyilvántartására. Az integrált gyűjtemény kb. egymillió egységet számláló dokumentumállománnyal, valamint számítógépes adatbázisokkal várja az érdeklődőket. A modern és tágas olvasóterekben közel 200-an tudnak egyszerre tanulni. A Tudásközpontban összesen 630 ülőhely és 380 számítógép található, ezeken kívül Wifi-n is lehet internetezni, adatbázisokat használni. Valamennyi szinten van lehetőség fénymásolásra, szkennelésre és nyomtatásra. A Tudásközpontban automata kölcsönző és könyvvisszavevő gépek működnek. Az épületben kávézó és étterem működik, emellett itt található a Dialóg Campus Könyvesbolt és a Központi Hallgatói Szolgáltató Iroda is. A könyvtár virtuális szolgáltatásai a nap 24 órájában elérhetők. Az online katalógusban bárki otthonról is böngészhet. A Csorba Győző Könyvtár Házhoz megy a könyvtár! szolgáltatása azok számára nyújt segítséget, akik betegségük miatt ideiglenesen, vagy akár hosszabb ideig személyesen nem tudnak eljutni a könyvtárba. Pécs lakossága mellett a Csorba Győző Könyvtár Baranyai Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerén (röviden: BKSzR) keresztül a megyében összesen 285 település olvasóinak biztosítja a kulturális esélyegyenlőség lehetőségét a legkorszerűbb könyvtári és információs szolgáltatások elérhetővé tételével. Az 1-es és 2-es könyvtárbuszokon az érdeklődők adatbázisokat, könyvtári katalógusokat érhetnek el, illetve kérésre a Tudásközpont több mint egymillió dokumentumából is választhatnak.(Forrás: http://www.pecs.hu/tartalmak/Csorba_Gyozo_Konyvtar)Az épületben Kárpáti Szlávna kalauzolt bennünket, szintenként megnézhettük a könyvtár kínálatát, megismerhettük szolgáltatásait. Az épület bejárása után a legfelső szinten lévő Körbirodalom Gyermekkönyvtár várt ránk. Itt szabadon böngészhettünk keresgélhettünk .Az alábbi fotók tanúsága szerint mindenki jól érezte magát. A fotókat Balogh Edit tanárnő készítette.

Pellérd, 2020.03.11.

Katicsné Somogyvári Ildikó

könyvtáros tanár

 

Szavalóverseny

2018. november 26.

A Pellérdi Általános Iskola alsó tagozatos tanulói mérték össze tudásukat a szavalás, mesélés terén. Az elődöntőkön, melyet Villányiné Stáhl Márta megbízott intézményvezető nyitott meg, minden tanuló becsülettel helyt állt. Egyre színvonalasabb a szöveg, vers választása, a gyerekek felkészülése is. Juhászné Kernya Andrea segített ellazítani a gyerekeket, bemelegítésül Petőfi Sándor Arany Lacinak c versét vetítette le, Jakabné Katics Ildikó pedig Csukás István Sün Balázs c. meséjével oldotta a feszültséget. Jó volt nézni a gyerekeket, akik belefeledkeztek a történetekbe.

 A döntőre már az összes tagiskolából érkezetek tanulók. Sasvári Sarolta intézményvezető helyettes és Tálosné Mátyás Judit a zsűri nevében kedvesen köszöntötte és bíztatta a gyerekeket. Verrasztó Anti bácsi meséjét  Judit néni mondta el, melynek címe: A szegény ember és a tündér. A mese tanulsága: Ne a tündérben bízzál, hanem magadban!

37 kisdiák izgult, hallgatta érdeklődéssel társait. A végeredmény a következő:

1.-2. osztály:

1.       Sziebert Emma                Gyód

2.       Kokovai-Hegedűs Kitti    Pellérd

3.       Jakapovics István             Pellérd

3.-4. osztály:

        1.    Bodor Máté                      Pellérd

        2.    Berta Csanád                   Pelllérd

        3.   Várnai Szabolcs                Görcsöny

 

Különdíjat kaptak:

Kosin Enikő, Berta Balázs, Juhász Mátyás, Berta Zalán, Micsák Emese, Bódog Lotti, Viola Nóra.

Jutalmuk 1-1 szép könyv volt.

Ezt a szép hagyományt tovább ápoljuk, reméljük, sok tehetséges versmondót hallhatunk jövőre is!

 


A népmese napja 2018 09.30

A Pellérdi Általános Iskola diákjai szeptember végén a könyvtárban emlékeztek meg e jeles napról. Célunk, hogy minden gyermek foglalkozzon a mesével valamilyen formában. Így nem egy nap, hanem kb. 2 héten át vetélkedtünk, játszottunk, meséket hallgattunk, filmeket néztünk. A népmesék világa más, mint a mai modern mesék, a kép, és a szöveg tekintetében is. Mégis mindkettőt egyaránt szeretik, a kicsik, de még a nagyok is. Öröm nézni, ahogy belefeledkeznek a történetek hallgatásába. Remélem, mindenki tisztában van a mese építő szívet, lelket melegítő szerepével. A napokban az Indexen olvastam egy összefoglaló cikket a mese szerepéről, melyet megosztok az olvasókkal.

A cikk Einsteint idézi egy tanulságos szövegrészlettel: Hogyan neveljünk intelligens gyermeket?

 „Ha azt akarjátok, hogy intelligensek legyenek a gyerekeitek, olvassatok nekik tündérmerséket. Ha azt akarjátok, hogy még intelligensebbek legyenek, olvassatok nekik még több tündérmesét.”

Albert Einstein

Amikor mesélés közben a gyerekre pillantasz láthatod, hogy a hangodat és a történetet hallgatva egy idő után már máshol jár. A kis fejében elindult a „mozi”. Ez a kisgyerek fejlődése szempontjából nagyon fontos folyamat, hiszen pár év múlva az iskolában annál jobban érti az olvasott szöveget, minél jobban meg tudja alkotni a szöveg alapján a saját belső képeit. Olyan ez, mint a konditerem. Minél többet jársz edzeni és minél profibb gyakorlatokat végzel, annál látványosabb az elért eredmény is. Gyermeked agyának a mesék jelentik a konditermet. Minél többet mesélsz Neki és minél inkább figyelsz arra, hogy korának megfelelő szövegeket halljon, az eredmény annál látványosabb lesz.

A gyerekek agya csodálatos! A mesékből kiszedegeti a számára fontos dolgokat és azokat jó mélyen elraktározza a tudatalattijában. Amikor szükség van rá, szépen előkeresgéli. „

Index Czakó Réka 2018.10.01

A teljes cikk elérhető:

Einstein: Hogyan nevelhet bárki intelligens gyereket?

Miért jó a mese?

Szórakoztat, biztonságot ad az elalvás előtt, fejleszti a memóriát, az empatikus és szociális képességeket, segít a gyerekeknek (talán még nekünk felnőtteknek is) megbirkózni a mindennapi nehézségekkel,, problémákkal. Nem véletlen, hogy egyre több meseterapeuta foglalkozik a szorongások oldásával.

Legnagyobb hazai szakértő a témában Boldizsár Ildikó. Néhány könyvcím ajánlónak: Esti mesék lányoknak, Esti mesék fiúknak, Hamupipőke Facebook-profilja - Meseterápiás esetek, Esti mesék a szeretetről.

Katicsné Somogyvári Ildikó

könyvtárostanár

Pellérdi Általános Iskola

2018.10.03

Képek


Baranya Megyei Könyvtárostanárok Műhelye

A Pellérdi Általános Iskola Könyvtára meghívására 15 könyvtárostanár érkezett, kihelyezett szakmai műhelymunkára 2018.01.22-én. A kollégák a megye különböző településeiről érkeztek, képviselték iskolájukat. Zömében általános iskolákban dolgozókat, de gimnáziumi és szakközépiskolai tanárokat is üdvözölhettünk személyükben. A közel négy órás programot iskolánk igazgatója Nagy Andrea nyitotta meg, köszöntve vendégeinket. Bemutatta az iskola működését, beszámolt a közeljövő feladatairól, fejlesztési terveinkről, feladatellátási helyeinkről. Ezt követte a könyvtár működésének bemutatása, melyre egy PowerPoint vetítéssel készültem. A diákon az iskolai élet könyvtárban zajló, valamint könyvtárhoz kapcsolódó eseményeit követtük nyomon sok-sok fotó segítségével.  A kollégák tettek egy sétát az épületben, nagy elégedettséggel látták modern, technikailag is jól felszerelt tantermeinket. Nagy Andrea igazgató asszony és Villányiné Stáhl Márta, az intézmény igazgatóhelyettese kalauzolta őket. Ezt követően a 3. osztályosok érkeztek a könyvtárba és egy könyvtárhasználati órát tartottam nekik. A téma a könyvek betűrendbe sorolása volt. Nagyon ügyesen válaszoltak kérdéseimre, gyorsan végeztek az írásbeli feladatokkal. Nem izgultak, látszott rajtuk, hogy már sokadszorra vesznek részt ilyen órán. Elsős koruk óta szívesen jönnek a könyvtárba, nemcsak órára, de játszani, mesét hallgatni, nézni, versenyre készülni. Nem utolsó sorban OLVASNI! Köszönet érte Gosztolyáné Rácz Éva tanító néninek is!A jó hangulatú óra után vendégeink szakmai kérdéseiket tették fel, melyre igyekeztem kielégítő válaszokat adni. Szakmai beszélgetés után sietve távoztak, hiszen saját iskolájukban diákjaik várták őket. A pozitív visszajelzések alapján úgy érzem szívesen töltötték nálunk ezt a délelőttöt!

Katicsné Somogyvári Ildikó

könyvtárostaná

2018.09.30

Képek

 

Pályaorientációs nap

2017.12.15.- A Pellérdi Általános Iskolában pályaorientációs napot szerveztünk. A gyerekek előzetes gyűjtőmunkával készültek. (Köszönet a tanító néniknek és a szülőknek) A feladatuk az volt, hogy olyan játékokat hozzanak, melyek valamilyen foglalkozáshoz kötöttek. Büszkén mutatták meg társaiknak,beszélgettünk a nekik tetsző munkákról,azok eszközeiről. Megismerkedhettek egy érdekes koreai szokással. Egy film mutatta be, hogyan jósolják meg a kisgyerek leendő szakmáját Ázsiában. Ezt követően tesztet töltöttek ki a gyerekek,melyben a szülők foglalkozásáról, ill. a gyerekeknek most tetsző munkákról volt szó.

Képek

Könyvajánló

Dániel András - Egy kupac kufli

"Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova...” Ők tehát a kuflik, akik a könyv első meséjében letelepednek egy elhagyatott réten, egy se nem túl kemény, se nem túl puha, éppen megfelelő kupacban. Szeretnek például hempergőzni és futkorászni, csakúgy nézni a naplementét és heverészni – és a vadmarcipánt sem vetik meg! Dániel András bumfordian humoros és kedves meséit az ovisoknak ajánljuk, de a szüleik is jókat fognak kuncogni olvasás közben! 

Marék Veronika - Kippkopp karácsonya

Ha azt mondom Marék Veronika, te azt mondod: Kippkopp. Vagy Annipanni, Boribon, a Kockásfülű nyúl, megannyi jól ismert hőse a gyerekkorunknak. "A mese az van, valahol a levegőben, csak el kell kapnom a csücskét és húzni lefelé, s ha már megvan, akkor le kell írnom." - mondta Marék Veronika egy interjúban, és meséiben épp ez a könnyű történetvezetés, az egyszerű, tanulságos mondanivaló jelenik meg; generációk nőttek fel az alakjain és rajtunk múlik, hogy a következő generáció is megismerkedjen a történeteivel. 

Mariam Gates - Jó éjt jóga - Elalvást segítő esti mese pózról pózra

A gyönyörű illusztrációkkal ellátott mesekönyv játékos formában vezeti be a gyerekeket a jóga világába. Az esti rituálé részeként elvégzett egyszerű, mesébe ágyazott gyakorlatsor megnyugtat, ellazít, és segít mély, pihentető álomba merülni. Gyakorlásával megalapozhatjuk gyermekünkben a jóga szeretetét, és egy olyan eszközt adhatunk a kezébe, amely egész életében hasznára lesz a belső egyensúly megteremtésében és helyre állításában. A kötetet Jon Kabat-Zinn, a mindfulness módszerének világhírű kidolgozója és dr. Kádár Annamária, a népszerű Mesepszichológia könyvek szerzője is jó szívvel ajánlja.

Berg Judit - Micsoda idő!

Berg Judit négy gyermek édesanyja, és rengeteg mesekönyv írója, aki termékeny életművével hosszú évek óta varázsolja el a mesére éhes gyerekeket. A nagyokat a Rumini, a kicsiket Maszat, Panka, Csiribi vagy a két kis Dinó várják és repítik varázslatos helyekre. „Ezt a rózsaszín ruhás tündérlánykát Pankának hívják. Az erdő közepén él, egy öreg tölgyfa első emeletén. Puha mohából van az ágya, virágszirom a ruhája. A tündérfiú neve Csiribí. Ő is az erdőben lakik, egy odvas fenyőfában. Panka és Csiribí barátok.” – kezdődik a mese. Tündérekről van tehát szó, no meg mókusokról, borzról, nyestről és szarvasbogárról, nomeg itt van Panka is, Panka, a mindig vidám tündérlány, aki imád sütni-főzni, öltözködni, játszik mindenféle hangszeren, de repülni sajnos nem tud. És itt van Csiribí, az ezermester tündérfiú, aki mindenféle szerkentyűt képes megjavítani, de nem birkózik meg a forró csoki elkészítésével – és itt van öt vadonatúj mese, amely a két kis tündér kalandjait meséli el mindenféle időben. 

Schmal Róza - Budapesti böngésző

Megszöktek a kismajmok!!! Kövesd a nyomukat Budapest legkülönbözőbb pontjain, és segíts az állatkerti gondozónak megtalálni őket. A hajnalban kezdődő üldözés egész estig tart, és végigvezet minket a Liszt Ferenc reptérről a Nyugati pályaudvarig, a Margit hídtól a Batthyány térig, a vártól a Városligetig, a Közlekedési múzeumtól a Vidámparkig, hogy végül a majmok megtalálják helyüket az Állatkertben... 12 helyszín a forgalmas fővárosban! Az oldalakon elbújt még két sün, egy mókus, két pöttyös ruhás kislány, egy papírrepülőző kisfiú, és egy bohóc is! Vajon merre lehetnek?

Jan Ormerod - Tesómese

A testvérféltékenység komoly gond. A Tesómese - Berg Juditnak, a Hisztimesék, Rumini és Alma írójának feldolgozásában - kezelhetőbbé teszi a problémát. Ha bekövetkezik, ebben a nehezen feldolgozható érzelmi helyzetben a Tesómese humora megnevetteti kisgyereket, akárcsak az aggódó szülőt, s ezzel már oldja is a feszültséget. Ha pedig kiújulna a háborúság, ismét fel lehet lapozni a kötetet, s átélni a két testvér egymásra találását. 

Harcos Bálint - Szofi és a Mikulás

Szofi krampusz lett! Ugye ez nem meg¬lepő? De az, hogy azért lett krampusz, mert fél, hogy virgácsokat kap? És mert SEGÍTENI akar a Mikulásnak? Ez már igen! Csakhogy ha Szofi elkezd segíteni, akkor minden a feje tetejére áll… Szálljatok be ti is a szánba Szofi és a Mikulás mellé, és éljétek át varázslatos, éjjeli utazásukat a háztetők felett!

Silvie Sanľa - Válassz foglalkozást!

Mit csinál egy sebész? Kiből lehet űrhajós? Hol fogok dolgozni, ha nagy leszek? A Válassz foglalkozást! segít megválaszolni a kíváncsi gyerekek kérdéseit. Az olvasó a könyvben több mint 300 gyakori és ritka foglalkozás leírását találja meg, melyek a 17 fejezetben munkahelyek szerint vannak felosztva. A panorámaképek megmutatják, kik dolgoznak a repülőtéren, a farmon és a színházban. A következő oldalakon a foglalkozások részletes ismertetése található illusztrációkkal.

 


Látogatás a Tudásközpontban

Októberben nemcsak az időjárás volt szép, de a programok is sokszínűek és tartalmasak voltak.

Hagyományosan a könyvtárak hónapja ez, a pécsi Tudásközpont Csorba Győző Könyvtárának kínálatát vártuk. Idén sem csalódtunk! Író-olvasó találkozók, könyvbemutatók sora várta az érdeklődőket. A gyerekek érdeklődését egy kiállítás keltette fel, melyet Anne Frank életéről mutattak be. Október 11-én sikerült tárlatvezetéssel megtekintenünk.

Anneliese Marie „Anne” Frank (1929. június 12. – 1945. március) zsidó származású német lány, akit „Anne Frank naplója” címmel kiadott, a második világháború idején írt naplójegyzetei tettek világhírűvé. Naplóját, melyben családjáról és barátairól, érzéseiről, életéről írt holland nyelven, tizenharmadik születésnapjától kezdve vezette 1944. augusztus 1-jéig.

A náci megszállás alatt a család egy raktárépületben rejtőzködött. A bujkálásban Otto Frank négy régebbi dolgozója segítette őket, a külvilággal való kapcsolatuk kizárólag rajtuk keresztül valósult meg. Nagyrészt tőlük tudták meg, hogy mi történik a világban, a háborúban. Anne a naplójában meleg szavakkal emlékezett meg róluk.

Folyamatosan írta bejegyzéseit a naplóba, érzéseit, gondolatait a családról, a világról, a háborúról, a háború és a zsidóüldözés ellenére hitét nem adta fel.

1944. augusztus 4-én, reggel a rendőrök egy ismeretlen feljelentése alapján körbefogták a házat. Átkutatták a házat, felfedezték a titkos épületszárnyat, a rejtőzködőket megtalálták és elhurcolták.

Innen Auschwitzba kerültek. Egy tífuszjárvány végzett a család nagy részével, csak az édesapa maradt életben. A naplót ő adta ki lánya emlékére, melyet azóta meg is filmesítettek.

Iskolásaink kellő érettséggel viszonyultak a témához, és ügyesen oldották meg a program után a kvíz kérdéseket. Arra is volt időnk, hogy a könyvtár épületét is bejárjuk.

2017. október 26.

Katicsné Somogyvári Ildikó

könyvtáros tanár


A népmese napja

Minden év szeptember utolsó napján ünnepeljük Benedek Elek (1959 .szeptember 30.) születésnapját, mely egyben a népmese napja. Újságíró, majd országgyűlési képviselő lett. Képviselőházi beszédeiben az ifjúsági irodalommal, a népköltészet és a népnyelv, valamint a közoktatás kérdéseivel foglalkozott. Napilapokat és folyóiratokat szerkesztett: Magyarság ; Magyar Világ ; Nemzeti Iskola . Az ifjúság számára készült mese-átdolgozásait tartalmazó Ezüst Mesekönyv és Arany Mesekönyv - amelyek főként az Ezeregyéjszaka meséi és a Grimm fivérek meséinek átiratai voltak – tucatnyi új kiadásaival, újabb átdolgozásaival évtizedeken át a legfőbb és legjobb magyar mesekönyvek voltak. Verseket, színdarabokat, leányregényeket, történelmi és irodalomtörténeti műveket is írt.

A Pellérdi Általános Iskola tanulói minden évben megemlékeznek róla osztályszintű könyvtári órákon.

Az elmúlt években főleg szövegfeldolgozás, kvízjáték formájában elevenítettük föl az íróval és a népmesékkel kapcsolatos tudnivalókat. Sok mesét néztünk közösen. Idén 1 héten át vetélkedtek a gyerekek. Volt „aranyhal”horgászat, bab-borsó  válogatás, mesekép kirakás, mese-totó, tréfás meseszöveg javítás és persze MESE -MESE - MESE. A győztes csapatok méltán örültek apró ajándékainknak.

Derváli Ica néni segítségével szép meseillusztrációk is készültek, melyek az iskola aulájában tekinthetők meg.

A mese fontos szerepét sok szakértő támasztja alá. Nemcsak élvezetet nyújt, elvarázsol, de segít levezetni a feszültséget is. Új módszerként a meseterápia a pszichológia eszköztárába is bekerült nemcsak a gyerekek, de a felnőttek vonatkozásában is.

Mindenkit arra buzdítok, merüljön el a mesék varázslatos világában, úgy ,ahogy mi az iskolásokkal tettük!

Képek

Pellérd. 2017. 09.30.

Katicsné Somogyvári Ildikó

könyvtáros tanár


 Nyári Olvasmány ajánló:

Gyermekkönyvek, ifjúsági kiadványok

Autósmesék –  kortárs mesegyűjtemény (Pozsonyi Pagony) 112 oldal  3250 Ft

Balázs Ágnes: Lufi és az elcserélt születésnap (Móra) 240 oldal  1890 Ft

Bálint Ágnes: Labdarózsa – Labdarózsa lámpája (Holnap) 116 oldal  2500 Ft

Berg Judit: Galléros Fecó naplója (Pozsonyi Pagony) 328 oldal  2750 Ft

Békés Pál: Félőlény (Móra) 120 oldal  2390 Ft

Bosnyák Viktória: Bátorság, Tomi! (Könyvmolyképző) 80 oldal  1799 Ft

Böszörményi Gyula: Mizu ajándékot gondol (Pongrác) 80 oldal  2700 Ft

Csukás István: A nagy Ho-ho-ho-horgász kórházban (Könyvmolyképző) 104 oldal  1999 Ft

Dénes György: Verses állatkert (Madách-Posonium, Pozsony) 80 oldal  1500 Ft

Finy Petra: Azurro (General Press) Kb. 200 oldal  Kb. 2500 Ft

F. Ludman Edit: Lizinka és Vinka (Accordia) Kb. 120 oldal  1800 Ft

Fürcht Pál Zsolt: Állati versek (Littera Nova) 32 oldal  Kb. 1800 Ft

Gazdag Erzsi: Mézcsorgató  (Móra) 80 oldal  2190 Ft

Gállné Gróh Ilona: Ringató (Dialóg Campus) 80 oldal  3980 Ft

Gombos Péter: Vándorok (Pont) 150 oldal   Kb. 2980 Ft

Gryllus Vilmos: Maszkabál 2. (Sanoma) 48 oldal  2390 Ft

Gyárfás Endre: Víziló  a vidámparkban (Medicina) 24 oldal  1750 Ft

Haraszti Mária: Maty Rógyina nagylábujja (Median, Pozsony) 140 oldal  2000 Ft

Hohol Ancska –  Boris Juli: Terka és a varázscsizma (Manó Könyvek) 32 oldal 1490 Ft

Kozma Mária: Marcika-mesék (Pallas-Akadémia, Csíkszereda) 48 oldal  500 Ft

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 2. (Ciceró) Kb. 400 oldal  2990 Ft

Máté Angi: Volt egyszer egy (Pozsonyi Pagony) 48 oldal  2690 Ft

Nagy Bandó András: Bandó mondókák (Szamárfül) 120 oldal  2500 Ft

Nagy Zoltán: Angyalbárányok (Móra) 104 oldal  2390 Ft

Nyilasi Judit: Wan-wan sárkány és a kacagóvirágok (Pongrác) 40 oldal  2700 Ft

Osvát Erzsébet: A kismanó  sapkája (Holnap) 60 oldal  2500 Ft

Polgár Jutka: Nemrest király (Alterra) 66 oldal  2700 Ft

Szávai Géza: Burgum Bélus, a mesterdetektív (Pont) 112 oldal  Kb. 1980 Ft

Szepes Mária: Pöttyös Panni – Harkály anyó (Móra) 56 oldal  2490 Ft

Szepesi Attila: A fülemüle kertje (Littera Nova) Kb. 60 oldal  1500 Ft

Tasnádi István  – Jeli Viktória: Rozi az égen (Pozsonyi Pagony) 88 oldal  3250 Ft

Tornai Helga: Szerelem made in Italy (Móra) 232 oldal  1890 Ft

Tóth Éva: Róza-kert (Littera Nova) Kb. 60 oldal  1500 Ft

Veress Miklós: Csodák  és micsodákok (Littera Nova) Kb. 60 oldal  1500 Ft

Wass Albert: Bálványosvár (Kráter Műhely) 24 oldal  1600 Ft

Wass Albert: A medve és a huszár (Kráter Műhely) 24 oldal  1600 Ft