Programok

Benedek Elek és a „Pizzásdoboz” Projekt

 

Akár egy mesecím is lehetne ez! Már csak a Hol volt, hol nem volt hiányzik… Hát legyen!

Hol volt, hol nem volt, a Pellérdi Halastavakon túl volt egy gyönyörű, kacsalábon forgó iskola. Itt minden évben sokat foglalkoztak egy meseíróval és sok- sok mesét hallgattak a könyvtárban. Egyszer betoppant az iskolába Edit néni (Balogh Edit magyar tanár) aki a könyvtáros Ildikó néni segítségével kifundálta, hogyan tudná rávenni ismét a gyerkőcöket a meseolvasásra. Kitaláltak hát egy próbát: Minden felsős osztály készítsen egy projektet, mely Benedek Elek életútját és munkásságát dolgozza fel. Tarisznyájukba a csodálatos Internetet kapták hamuba sült pogácsa helyett. Fantáziájuknak semmi sem szabott határt, különösen mikor megtudták, hogy pizzás dobozokban kell kiállítani műveiket.  Több elágazáshoz értek menet közben. Tanakodtak, ötleteltek, rajzoltak és ragasztottak. Hát láss csodát, a közös munka meghozta gyümölcsét. Elkészült a mű, kiállták a próbát. Reméljük, a királyfiak és királylányok nem kérik jutalmul a fele királyságot! Talán beérik a sok elismerő szóval, azzal a látvánnyal, amikor apraja és nagyja ámuldozott a 3D – s alkotások láttán. Aki nem hiszi, járjon utána! Mindenkit szívesen látunk egy mesés „pizzára”.

A projekt támogatója a Pellérdi Park étterem és Pizzéria volt. Köszönjük!

Pellérd 2019.10.02.    Katicsné Somogyvári Ildikó könyvtáros tanár

Képek


A népmese napja

A MAGYAR NÉPMESE NAPJA-SZEPTEMBER 30.

Az iskolaév megkezdését követően minden évben Benedek Elek születésnapjára emlékezünk. Az író 160 éve,1859.09.30.-án született, egész életében azon munkálkodott, hogy a magyar népmeséket összegyűjtse, kötetekbe rendezze. Nemcsak gyűjtött, de írt is számos mesét a gyerekek és a felnőttek számára is. (Az első meséket felnőtteknek írták.) Gyermekújságok szerkesztőjeként (Az én újságom, Cimbora) is a mesékkel akarta elbűvölni olvasóit. Rá emlékezve, munkássága előtt tisztelegve egy héten át foglalkoztunk a mesékkel. Összintézményi szinten (Pellérd, Kővágószőlős, Görcsöny, Gyód) az alsós munkaközösség hirdetett rajzpályázatot. A gyerekek nagyon sok meséből válogattak, illusztrációik szépek lettek. Az alkotásokat a Pellérdi Általános Iskola aulájában állítottuk ki. A pályázat eredménye a következő:

1.osztály:

 1. Nagy Veronika   

 2.  Ónodi Bálint

 3.  Szabó Maximilian

      Gergely Csenge

 2. osztály:

1. András Emília

2. Nagy Károly Trisztán

3. Izsák Bence

3. osztály:

1. Antal Alexandra, Németh Kira, Szieberth Emma

    Bercsényi Dana

2. Magyar Dea

3. Bertus Alíz

    Petrovics Lili

4. osztály:

 1. Viola Nóra

 2. Medgyaszai Vivien

     Varga Szabina

3. Kurtnacker Laura

    Micsák Emese

    Nagy Virginia

Az eredményhirdetést követően a jutalmakat Jakabné Katics Ildikó, az alsós munkaközösség vezetője adta át. Gratulálunk! 

 

Katicsné Somogyvári Ildikó könyvtáros tanár

Pellérd, 2019. 10. 02.

Képek


Erdélyben jártunk…

Minden tanév új kihívásokat, új élményeket tartogat számunkra. Szerencsére most sem kellett sokat várnunk az első impulzusokra. Szeptember 11-től 14-ig a Határtalanul program keretén belül a Pellérdi és a Görcsönyi Általános Iskola 17 tanulója két pedagógussal Dél-Erdélybe látogathatott. A fejedelmek és királyok nyomában járva, megismertük a magyarság és az országunk történelmének sorsfordító állomásait.

Először Aradon a Megbékélés parkjában tisztelegtünk a 13 vértanú emléke előtt. Utunk innen Marosillyére, Bethlen Gábor szülőházához vezetett, ahol megismertük a fejedelem munkásságát. Csapatunk kissé fáradtan, de lelkesedését megőrizve folytatta útját, hogy bevegye magas Déva várát. Erőfeszítéseinkért bőven kárpótolt a vulkanikus hegy tetejéről nyílló pazar kilátás.

Az első nap fáradalmait kipihenve Erdély leglátványosabb várkastélyába, Vajdahunyad várába látogattunk. A különböző építészeti stílusok harmóniája és a vár monumentalitása minden látogatót lenyűgözött. Nehéz szívvel ugyan, de Gyulafehérvár felé vettük az irányt. Az egykori fejedelmi központ bebarangolása után találkoztunk Kolozsváron a Báthory István Elméleti Líceum tanulóival. Az ajándékok átadását követően az intézmény pedagógusai meséltek nekünk az iskoláról, annak jelentőségéről az erdélyiek hagyományőrzésében és a külhoniak magyarságtudatával kapcsolatban. A rövid bemutató egy közös városnézéssel és Hunyadi Mátyás lovasszobrának megkoszorúzásával záródott.

Kolozsvártól búcsúzva Torda felé vettük az irányt, ahol megnéztük a Szent László legendájából ismert hasadékot, valamint a település sóbányáját. A tárna alján található játszótér és csónakázó tó kipróbálása után Körösfő következett. Itt megcsodálhattuk a kalotaszegi népművészet sajátosságit és a helyi református templomot. A harmadik éjszakánkat már a Király-hágón túl a Partium területén töltöttük.

Kirándulásunk végéhez közeledve a Király-erdőbe látogattunk, hogy felfedezzük a Sebes-Körös völgyében található Zichy-barlangot. A cseppkőbarlang híres a kőformációiról, a köhögést csillapító klímájáról, valamint az egyik járatában talált barlangi medve csontokról. A kimerítő barlangászás befejeztével Nagyváradra utaztunk. A város főterén szemügyre vettük a település ikonikus épületeit: a Fekete sas palotát, a Városházát és a Szent László templomot. A városnézés után a határ felé vettük az irányt, de a rengeteg élményre és a kinti magyarság kedvességére gondolva éreztük, hogy Erdély még visszavár bennünket… 

 

 

 

 

 


A városi labdarúgó bajnokság döntője

Az a megtiszteltetés érte iskolánkat és településünket, hogy május 8-án, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. a KIS ISKOLÁK LABDARÚGÓ III-IV. korcsoportos DIÁKOLIMPIA döntőjét iskolánkban rendezte.

A tornát a pellérdi sportpályán rendeztük, melynek előkészületeiben a Pellérdi Sportkör és Sági Róbert volt segítségünkre. Segítő támogatásukat köszönjük!

A versenyen Pellérd, Görcsöny, Kővágószőlős, a pécsi Néri Szent Fülöp, Egerág, Hidas ,Berkesd, Mecseknádasd és Geresdlak általános iskolái vettek részt.

 A verseny célja: a megyei döntőre való feljutás eldöntése, versenylehetőség biztosítása.

A résztvevő csapatokat két csoportra osztották. Sajnos a pellérdi és a görcsönyi csapat egy csoportba került, így csak az egyikük készülhetett a következő fordulóra. A versenyen a pécsi körzet 1-2. helyezettje elnyerte a továbbjutás lehetőségét a megyei döntőbe, melynek helyszíne a kővágószőlősi tagiskolánk volt. Ebben az évben ez a görcsönyi és a berkesdi csapatnak sikerült. Pellérd a 7. helyen végzett, a csapat tagjai: Csonka Alex, Brunner Szabolcs, Császár László, Gellért Zoltán, Máté Richárd, Tajti Gergő, Borbély János, Keszthelyi Dominik, Futács Patrik, Meretei Bendegúz, Turós Bence.  Eredményükhöz gratulálunk!

 Horváth Dávid pedagógus és  Varga Ágnes intézményvezető


Sportnap

Az EFOP-1.5.2-16-2017-00037 „Humánszolgáltatások fejlesztési térségi szemléletben a Pécsi Járásban” című pályázatban elnyert forrásból Pellérd Község Önkormányzatának lehetősége nyílik két községi sportnap lebonyolítására. Az első Sportnap 2019. május 18-án került megrendezésre az Iskolában. Ezen a napon a Pellérdi Általános Iskola és Tagintézményeinek tanulói, a pellérdi ovisok, szülők, nevelők, Pellérdiek és a környező települések lakói gyűltek össze a közös mozgás öröméért.

Az esemény 9 órakor Tajti Zoltán Polgármester Úr köszöntőjével kezdődött. Ezután vették kezdetüket a sportprogramok. A napot Németh-Sári Krisztina tanítónő vezetésével közös bemelegítéssel indították a résztvevők. Ezt követően a futni vágyok egy rövid, iskola körüli táv lefutásával mérették meg magukat. Öt kategóriában indulhattak a futók, amelyek legjobbjai értékes nyereményeket vehettek át. Az eredményhirdetés után a látogatók íjász bemutatót tekinthettek meg a Hodossy Lovas és Íjász Hagyományőrző Egyesület jóvoltából, mely során régi magyar harceszközöket és harci technikákat ismertettek meg a nézőkkel.

A műsor után két órás időtartamban számos programon vehettek rész az érdeklődők. Akit érdekelt, maradhatott, illetve visszatérhetett kipróbálni az íjászatot és ostorhasználatot. A focipályán a Pellérd SE edzői várták a focit kedvelőket különböző gyakorlatokkal és játékokkal. Az iskola udvarán kaptak helyet a gyermekprogramok. A Pellérdi Általános Művelődési Központ és Konyha óvodapedagógusai arcfestéssel és csillámtetoválással várták a hosszú sorokban kígyózó gyerekeket. Az „aprók” ugráló várban tölthették idejüket, a nagyobbak pedig hosszas várakozásuk „jutalmaként” az óriás trambulinon ugrálhattak. Ezek mellett az udvaron százlábút, petanque-t, lengőtekét, óriás jengát és felemás biciklit is ki lehetett próbálni. A Szülői Munkaközösség retro játékokkal várta a gyerekeket. A csoportos szórakozást és a kreatív játékokat kedvelők „Indiánséta” több elemes élményprogrammal ismerkedhetett meg.

A nap folyamán a tornaterem adott helyet a játékoskedvű fiúk és lányok körében nagy sikert aratott buborékfocinak.

A gyerekek mellett a felnőttek is találhattak maguknak programot. Őket Jakab Dominika átmozgató gyógytornával, Németh-Sári Krisztina zumbával várta.  Aki kíváncsi volt vércukor-, koleszterin- és trigliceridszintjére, testtömegindexére, testének zsír összetételére, szűrővizsgálatokon is részt vehetett Fejesné dr. Takács Viktóriánál és Molnár Györgynénél. Ezzel egyidőben Dr. Takács Gábor szakorvos végezett ortopéd szűrést gyerekeknek.

A sportnapon külső helyszínre is eljuthattak a gyerkőcök. Horgas Péter izgalmas gyakorlatokkal várta őket a Ninjapadláson.

A szórakoztató, sport- és egészségügyiprogramok után az esemény résztvevői közösen fogyaszthatták el ebédjüket, amelyet a pellérdi konyha dolgozói készítettek el számukra.

A nap zárásaként Ungvári Miklós, olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok cselgáncsozó, az Exatlon sportműsor Bajnok csapatának játékosa tarott előadást. A beszélgetés alatt a rendezvény háziasszonya, Pakontainé Pál Evelin, a Pellérdi ÁMK és Konyha Igazgatónője tett fel kérdéseket Miklósnak. Az érdekes és jó hangulatú előadás során többek között szó esett arról miért fontos a sport, milyen szerepet játszik a sportoló életében és mit adott neki, mi mindenről kellett lemondania, hogy sikereket érhessen el sportágában. Végül minden rajongó kérhetett autógrammot és közös fotót a neves vendégtől.

A sport és egészséges életmód jegyében megrendezésre került eseményen a gyermekek és felnőttek egyaránt megtalálhatták a számukra kedves sportolási és kikapcsolódási lehetőséget.

Azok számára, akik lemaradtak, illetve azok számára, akik a májusi programon jól érezték magukat, 2019. szeptember 21-én lehetőségük nyílik ellátogatni a hasonlóan színes és izgalmas programokkal tarkított második községi Sportnapra.

Varga Zsófia

szakmai megvalósító

Képek


Kedves Szülők!

 

Aki lemaradt a zeneiskolai beiratkozásról, de szeretné szeptembertől járatni gyermekét, annak lehetősége van az iskola székhelyén, az Apáca u. 15 szám alatt beíratni gyermekét. Mivel az iskolában már vizsgaidőszak van, szükséges az előzetes telefonos időpont egyeztetésre : 20/9871100 intézményvezető, vagy a 20/2599059 iskolai számon.

A zeneiskolai tanítás az általános iskola épületében lesz az ottani  tanítási órák után.

A beiratkozáshoz szükség van a gyermek diákigazolványára és 5000 Ft beiratkozási díjra.

Mindenkit szeretettel várunk!!

 TET – nap 2019. április 13.

Hagyományainkhoz híven idén is megrendezésre került a TET – nap, ezúttal a KÖZLEKEDÉS témáját körüljárva. Iskolánk diáksága alsó és felső évfolyamra bontva ismerkedhetett érdekes, talán nem is gondolt formában a közlekedéssel. Az alsósok idegen nyelvi, magyar és kézműves feladatok mellett akadálypályán bővíthették tudásukat, míg a felsősök a kerékpáros közlekedési ismeretek elsajátítása mellett a zene és a közlekedés kapcsolatát is megismerhették. Sajnos az időjárás nem fogadott kegyeibe minket ezen a szombat délelőttön, így az udvarra tervezett, izgalmasnak ígérkező feladatok elmaradtak, de így is sikerült tartalmas és maradandó emlékekkel teli programot megvalósítani. Köszönet illet mindenkit, aki részt vállat a délelőtt sikerében.

Jövőre új témával, ismét TET – nap!

Képek

Keresztély Renáta
szervező


Fordított nap

Az iskola nemcsak a tanulásról szól, hanem sok izgalmas programot is nyújt tanulóink számára. Ilyen esemény a Diákönkormányzat által szervezett Fordított nap is, amelyet ebben a tanévben április 17-én rendeztünk meg.

A tavalyi évhez hasonlóan meghirdettük az igazgatóválasztást, egy héttel a Fordított nap előtt. A szavazáshoz Hamburger Antal tanár úr elkészítette az űrlapot, amelyet az iskola honlapján keresztül lehetett kitölteni. Szavazatát csak a Pellérdi Általános Iskola tanulója adhatta le, teljes névvel, osztálya beírásával. Mindenki egy jelöltre voksolhatott, egy alkalommal. Sajnos idén is voltak, akik megpróbálták kijátszani a szabályokat, de a tanár úr „résen volt”, így a végeredmény a következőképpen alakult: a legtöbb szavazatot Keszthelyi Dominik 7. osztályos tanuló érte el. A szoros versenyben a második helyezést Máté Richárd Dorián 6. osztályos tanuló szerezte meg egyetlen ponttal lemaradva.

Reggel a szokásos időben gyülekeztünk az aulában, ahol Varga Ágnes igazgatónő köszöntötte a diákokat és bejelentette „lemondását”, egyidejűleg átadta az iskola kulcsát Dominiknak. Az „igazgató úr” megköszönte a lehetőséget és köszönetet mondott a rá szavazóknak. Ezt követően felkérte Ricsit, hogy legyen aznapra a helyettese. Döntését nagy tapssal jutalmazták. A programok rövid ismertetése következett, majd indultunk is a tornaterembe, ahol a várva várt divatbemutató kezdődött. Urbánovics Mirjána segítségével először kissé bátortalanul, majd egyre ügyesebben léptek a csinos lányok-fiúk a „világot jelentő deszkákra”. Fábián Katinka gondoskodott a zenéről, Miri pedig nagyon talpraesetten vezette a műsort, biztatta a fellépőket. A zsűri elnöke Tálosné Mátyás Judit tanárnő volt, a frissen kinevezett igazgató és helyettese mellett Jakabné Katics Ildikó tanítónő képviselte a tantestületet. A szoros versenyben Barancsi Nóra (5.o.) szerezte meg a legcsinosabb lány címet, a legcsinosabb fiú pedig Czetli Patrik (7.o.) lett. Két közönségdíjas diákunk: Zsabka Barbara (8.o.) és Csimszi Ádám (7.o.).

A divatbemutató végén „igazgató úr” köszöntötte a nyolcadikosokat és helyettesével kiosztották a tarisznyákat, hiszen a reggeli után kezdődhetett az Életrevalósági próba! Minden nyolcadikosnak kellett készítenie egy menetlevelet, amelyben felírták az osztályok nevét, a próbát, a pontszámot és természetesen minden osztályfőnök az aláírásával hitelesítette a teljesítést. A feladatok között idén zoknipárosítás, levélcímzés, hajfonás, nyakkendőkötés, szendvicskészítés, asztalterítés, rózsakeresés, ügyességi feladat szívószállal, viccmesélés szerepelt. A pontszámok összesítése után kiderült, hogy a legéletrevalóbb diák: Szegedi Szandra. Gratulálunk!

Az Életrevalósági próba után a nyolcadikosok kis képeket rejtettek el az alsósoknak az iskola udvarán, ezeket kellett megkeresniük. A képkeresés után kezdődtek a sportversenyek, amelyekre előző héten kellett jelentkezniük a diákoknak. Lehetett csocsózni, pingpongozni, kosárra dobni, célba dobni, ugrókötelezni, hulahoppozni, futni, tollasozni. Judit nénivel különféle társasjátékokat lehetett játszani.

            A vidám délelőtt eredményhirdetéssel és a kulcs visszaadásával ért véget. Köszönöm kollégáimnak és a diákoknak, hogy részt vettek ebben a mókázásban, és azoknak a nyolcadikosoknak, akik teljesítették a próbákat. Külön köszönöm Dominiknak, hogy egész délelőtt jó vezetőnk volt, Ricsinek pedig, hogy jól végezte a helyettesi munkát! Talán egyszer a való életben is kipróbálják ezt a pályát!

Képek

Juhászné Kernya Andrea
DÖK munkáját segítő pedagógus


Hangszerbemutató az Iskolában

Az Agócsy László Zeneiskola tanárai és tanulói látványos hangszerbemutatót tartottak az iskolában.

Szakértő muzsikusok közreműködésével, hangszerekkel és a történetükkel ismerkedhettek meg az alsó tagozatos diákok. Zenetörténeti érdekességeket, és a legszebb művekből válogatást hallhattak a tanulók.

Az iskola tanárai szeretettel várják a tanulók jelentkezését a Zeneiskolába! A tehetséggondozás mellett fontos feladatuknak tartják a kevésbé tehetséges gyerekek számára biztosítani a zenetanulás lehetőségét, az élményszerű hangszeres előadás elsajátítását.

Képek


MESEVETÉLKEDŐ BAKSÁN

   

Hosszú évek hagyománya már, hogy április első hetében a Baksai Általános Iskola mesevetélkedőre hívja a környező iskolák 3-4. osztályos tanulóit. Idén két csapattal indultunk a megmérettetésen. A 3. osztályos csapat tagjai Faluközi Eszter, Medgyaszai Vivien, Mészáros Dóra és Micsák Emese voltak. A 4. osztályos csapatot Mayer Kornélia, Bodor Máté, Dékány Donát és Nagy Kristóf alkotta.

A verseny szervezői négy - igen terjedelmes és kevésbé ismert - magyar népmesét választottak ki, amiből aztán előzetesen fel kellett készülni a csapatoknak. A gyerekek otthon elolvasták a meséket, majd az iskolában közösen feldolgoztuk és alaposan átbeszéltünk minden apró részletet. Jó volt látni, hogy a délutáni szabadidejükben milyen lelkesen készültek a vetélkedőre! Örömmel tölt el, hogy vannak még olyan gyermekek, akik a számítógép és okostelefon nyomkodása helyett szívesen merülnek el a mesék világában.

Előzetes feladatként a csapatoknak az egyik meséhez illusztrációt kellett készíteniük. Nagyon szép rajzok születtek. A versenyen megtudtuk, hogy a szervezők az elkészített alkotásokból kiállítást fognak rendezni iskolájukban.

A vetélkedő során a mesékkel kapcsolatos igen változatos, érdekes, gondolkodtató, kreatív és ügyességi feladatokat oldottak meg a versenyzők. A siker érdekében a csapattagoknak végig közösen, együttműködve kellett dolgozniuk. Mindenki nagyon alaposan felkészült, ezért roppant szoros volt a verseny, végig fej-fej mellett haladt a hét csapat. Nagyon jól megszervezett és remek hangulatú vetélkedőn vettünk részt. Bizony a 10. feladat végére meglehetősen elfáradt mindenki.

Az izgalom a tetőfokára hágott, mikor az eredményhirdetésre várva kiderült, hogy holtverseny alakult ki a 2-3., illetve a 4-5. helyen és ez mindkét csapatunkat érintette. A 3. osztályosok a mindent eldöntő villámkérdésre nem tudtak teljesen pontos választ adni, így 3. helyezettek lettek. A 4. osztályos csapatunk viszont a jó válasszal megszerezte a 4. helyet.

Nagy dicséret illeti mindegyik versenyzőnket, méltón képviselték iskolánkat.

Gratulálunk a szép eredményekhez, büszkék vagyunk rátok!

Jakabné Katics Ildikó
alsós munkaközösségvezető


Tojásfestés 

„Mennyi pompás míves tojás; kék ibolyás, orgonás!”

Húsvét, a természet tavaszi megújulásának ünnepe, hímestojás, tojásfestés, népi hagyomány, mindez hozzátartozik Zengővárkonyhoz.

Immár hagyományosan a Míves Tojás Múzeum megnyitásának évfordulóján Országos Ifjúsági Tojásfestő versenyt rendezett. A Múzeum a minden évben meghirdetett versenyével lehetőséget kíván biztosítani a hagyományos tojásfestéssel, díszítéssel foglalkozó fiatalok bemutatkozására, megmérettetésére, tevékenységük továbbfejlesztésére. Idén is meghívást kaptunk Zengővárkonyba. A versenyen olyan 10-15 év közötti diákok vehettek részt, akik két általuk megírt és megfestett tojást küldött a szakmai bíráló bizottság elé.

Az iskolánkat hét tanuló képviselte: Bense Lilla (6.osztály), Kiss Rebeka (6.osztály), Kovács Bianka (6.osztály), Tóth Luca (6.osztály), Eisen Sarlott (7.osztály), Szabó Henriett (8.osztály), Szegedi Szandra (8.osztály).

Virágvasárnap délben nagy izgalommal indultunk útnak a megmérettetésre. A verseny rövidke megnyitóval kezdődött, majd a versenyzőknek 90 percük volt, hogy egy adott és egy szabadon választott mintát írjanak a tojásokra, melyet a helyszínen megfestettek és elbíráltak. A zsűri félrevonulása közben benéztünk a Míves Tojás Múzeumba, ahol több száz gyönyörűen megírt, megfestett, patkolt és egyéb technikával készült tojásokat láthattunk.

Ismét nagyon szép eredményeket hozhattunk haza: Szegedi Szandra I. helyezést ért el, Szabó Henriett II. helyezett, Tóth Luca III. helyezett lett. A többiek emléklapban részesültek.

Ezúton is szeretném megköszönni a gyerekek lelkes felkészülését, gyönyörű alkotásait és a szülők türelmét, segítségét.

Vészi Virág Petra

 

2019. április 12-i programok

Minden kedves támogatónkat és érdeklődőt szeretettel várunk április 12.-én a Pellérdi Általános Iskolába, „Segíts másokon, segíts magadon” elnevezésű Életmentő Napunkra.

Az Életmentő Napon véradást szervez a Magyar Vöröskereszt. Kérünk mindenkit akinek egészségi állapota megengedi, hogy személyi igazolványával, TAJ- és lakcímkártyájával jöjjön el vért adni!


Kedves Pellérdiek, kedves Szülők, Nagyszülők!

Köszönjük az elmúlt évben nyújtott támogatást és kérjük, hogy idén is segítsék iskolánkat az Életreform Egyesület számára utalt adójuk 1%-ával.

„Életreform Egyesület”

adószám: 18300903-1-02


Prof. Dr. Bagdy Emőke egy igazi példakép

            Egy személyben író, egyetemi tanár, pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus.

A Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének alapítója és 10 éven át igazgatója, jelenleg emeritusz egyetemi tanár. Több egyetemi, pszichológia szakirány megalapítása és szervezése fűződik nevéhez.

            Tudományos munkásságának középpontjában a klinikai és mentálhigiéniai pszichológia áll. Főbb szakterületei a személyiségfejlesztés, relaxációs módszerek és az egészségmegőrzés, párkapcsolati dinamika, hivatásszemélyiség fejlesztése, stresszkezelő módszerek hatékonysága. Pályája során számos állami, tudományos és civil szervezet, tanácsadó testület munkájában vett részt, jelenleg az MTA Pszichológiai Bizottság és a Szakképzési Munkabizottság tagja, illetve a Magyar Pszichiátriai Társaság vezetőségi tagja, valamint a „Klinikai Pszichológiáért” Alapítvány alapító elnöke.

            Mindig is fontosnak tartotta a társadalommal folytatott párbeszédet, a lélektani ismeretek terjesztését, a szakmai közvélemény formálását. Média szereplései, ismeretterjesztő könyvei tették a hazai klinikai pszichológia egyik legnépszerűbb szereplőjévé. Bagdy Emőkére jellemző a kitartó  munka és szorgalom. Pozitív és mindent azzá formál, folyamatosan a megoldásokat keresi, nem az akadályokon töpreng. Számtalan írás, kiadvány, kutatás, könyv és előadás jelzi tevékenységét, s tette ismertté nevét a tudományos körökön kívül is. Jelentős szerepet játszik a mindennapi pszichológiai kultúra fejlesztésében. Munkásságának célja a körülötte lévő világ jobbá tétele, az emberségesség, kedvesség, egymás segítésének előmozdítása.

Három gyermeke és öt unokája van.

Prof. Dr. Bagdy Emőke 2019 április 12.-én 17:00-kor a Pellérdi Művelődési házban tart előadást, melyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

Fejesné Dr. Takács Viktória

Nyílt nap: 2019. március 20-án, szerdán

„Szülősuli”

A Bm-i CSEÖH szervezésében zajló "Szülősuli" c. programjainak célja, hogy mindennapi gyermek-és önnevelési kérdésekben hatékony segítséget nyújtson a résztvevők számára, több témában is. Ezzel az alkalommal hídszerepet vállalnánk a nevelők és a szülők felé, a tudományt, az elméleteket az élettel összekötve.

Abai Tibor:     Virtuális világ

Veszélyek és lehetőségek  

Az előadás célja:

  • csökkenteni a digitális szakadékot a gyerekek és szülők, pedagógusok között

  • megismertetni a veszélyekkel és a lehetőségekkel a hallgatóságot

  • a technika társadalom alakító hatásairól és lehetőségeiről való közös gondolkodás elindítása

„Előadást pedagógusoknak, szülőknek, nevelőknek ajánlom, akik úgy érzik, hogy a gyerekek türelmetlenek, figyelmetlenek, állandóan zizegnek, nem tudnak nyugton maradni és egy dologra kitartóan összpontosítani."

 

Az előadás      időpontja:       2019. március 6. 17 óra

                        helyszíne:        Pellérdi Általános Iskola könyvtára

 Szeretettel várunk minden érdeklődőt!Megyei Diákparlament

2018. november 26-án rendezték meg a Baranya megyei diákparlamentet a Pécs SZC Pollack Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma kupolatermében. Iskolánk is kapott meghívót erre a rendezvényre, amelyen Györfi-Tukacs Titanilla 6. osztályos tanulóval, a Pellérdi Általános Iskola Diákönkormányzatának elnökével vettünk részt.

A megyei diákparlament választja meg az Országos Diák Tanács (a továbbiakban: ODT) megyét képviselő tagját és póttagját, akik a megyében működő önálló diákönkormányzattal rendelkező nevelési-oktatási intézmények (tagintézmények) képviseletét ellátva vesznek részt az ODT munkájában. Az ODT 2017. március 30-án tartotta első ülését, ahol 50 pontban fogalmazták meg javaslataikat az oktatással kapcsolatban.

A megyei diákparlament ülését Ritter Betty, a Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője nyitotta meg, majd ismertette a 2018/2019-es tanévet érintő legfontosabb változásokat, reagálva a diákok korábbi javaslataira. A levezető elnök személyéről az intézményi küldöttek döntöttek, akik egyhangúan dr. Máté Zsoltot, a Baranya Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályának főosztályvezetőjét választották. Ezt követően Faházi Benedek Attila, a Leöwey Klára Gimnázium végzős diákja, az ODT megyét képviselő tagja mondta el beszámolóját arról, mi a feladatuk, milyen javaslatokat tettek eddig az Oktatási Hivatal felé. Szóbeli nyilatkozatában jelezte, hogy az ODT munkájában továbbra is részt kíván venni. A korábbi póttag helyett azonban új póttagot kellett választani. A szavazatszámláló bizottság megalakulása után a jelöltek rövid bemutatkozása következett, majd a szavazás. Először szavazategyenlőség alakult ki, ezért újabb szavazást kellett tartani. Az eredményhirdetés előtt szendviccsel, pogácsával és üdítővel kedveskedtek nekünk a szervezők. Végül szoros versenyben Illés Gusztáv Attila, a Cserepka János Baptista Általános Iskola, Középiskola és Sportiskola tanulója kapta a legtöbb szavazatot. Megválasztásához gratulálunk, mindkettőjük munkájához sok sikert kívánunk!

Juhászné Kernya Andrea

pedagógus


Szavalóverseny

2018. november 26.

A Pellérdi Általános Iskola alsó tagozatos tanulói mérték össze tudásukat a szavalás, mesélés terén. Az elődöntőkön, melyet Villányiné Stáhl Márta megbízott intézményvezető nyitott meg, minden tanuló becsülettel helyt állt. Egyre színvonalasabb a szöveg, vers választása, a gyerekek felkészülése is. Juhászné Kernya Andrea segített ellazítani a gyerekeket, bemelegítésül Petőfi Sándor Arany Lacinak c versét vetítette le, Jakabné Katics Ildikó pedig Csukás István Sün Balázs c. meséjével oldotta a feszültséget. Jó volt nézni a gyerekeket, akik belefeledkeztek a történetekbe.

 A döntőre már az összes tagiskolából érkezetek tanulók. Sasvári Sarolta intézményvezető helyettes és Tálosné Mátyás Judit a zsűri nevében kedvesen köszöntötte és bíztatta a gyerekeket. Verrasztó Anti bácsi meséjét  Judit néni mondta el, melynek címe: A szegény ember és a tündér. A mese tanulsága: Ne a tündérben bízzál, hanem magadban!

37 kisdiák izgult, hallgatta érdeklődéssel társait. A végeredmény a következő:

1.-2. osztály:

1.       Sziebert Emma                Gyód

2.       Kokovai-Hegedűs Kitti    Pellérd

3.       Jakapovics István             Pellérd

3.-4. osztály:

        1.    Bodor Máté                      Pellérd

        2.    Berta Csanád                   Pelllérd

        3.   Várnai Szabolcs                Görcsöny

 

Különdíjat kaptak:

Kosin Enikő, Berta Balázs, Juhász Mátyás, Berta Zalán, Micsák Emese, Bódog Lotti, Viola Nóra.

Jutalmuk 1-1 szép könyv volt.

Ezt a szép hagyományt tovább ápoljuk, reméljük, sok tehetséges versmondót hallhatunk jövőre is!

   
   

Katicsné Somogyvári Ildikó

        könyvtáros tanár

 

2018. november 28.


Vörös homokkő túra és kalandverseny

Ez az év sem telhetett el Kővágószőlősön a Vörös homokkő túra és kalandverseny megrendezése nélkül. A korábbi eredményeken fellelkesülve a Pellérdi Általános Iskolát idén is három csapat képviselte. A helyi tantestület érdekes rejtvényekkel és sportos feladatokkal készült az október 13-ai megmérettetésre. A túra a tájékozódás gyakorlása mellett, remek lehetőséget biztosított a helyi élővilág, valamint a környék római kori emlékeinek megismerésére. A szerencsés időjárásnak, valamint a szervezők figyelmességének köszönhetően, a remek hangulat a rendezvény végéig kitartott. Az eredményhirdetésen izgalmakban nem volt hiány, ugyanis az első három helyezett között, csupán néhány pontos különbség alakult ki. A versenyen végül a Pellérdi Általános Iskola csapatai az I. (Fábián Katinka, Urbánovics Mirjána, Kiss Márton, Strasszer Márton); a III. (Kis-Tahi Vanessza, Kovács Danina, Simonyi Rebeka, Pozsgai Vanda) és a IV. (Medgyaszai Viktória, Mészáros Enikő, Piócza Mihály, Stágl Natália) helyen végeztek, az eredményükhöz gratulálunk!

Horváth Dávid Attila

pedagógus

 
   

 

„Valami szent lobogás készül…”

Pedagógusként különösen nagy lelkesedéssel várom az ünnepeket, s az ünnepélyeket. Szerettem gyermekként is megmondhatatlan izgalommal készülni rá, s szeretem ma is újra átélni minden egyes percét. Akkor mindig valami más történt velem, mint a megszokott hétköznapok alatt. Olyan érzések, gondolatok, képek kavarogtak bennem, amik az ősök jelenlétét mindig érezhetővé, igazzá és követendő példává formálták lelkemben. Az idei ünnep azonban mindennél különlegesebb volt. Megmaradt ez a régi várakozás, de már egy új iskola falai között, új gyerekekkel készülhettem, új kollégákkal. Hosszú éveken át valóban csodás, meghitt és lélekemelő ünnepélyek részese lehettem. Ezek a pillanatok mindig pozitív élmények sokaságával töltöttek el, s akarva- akaratlan, de elmélyítették bennem a magyar történelem nagy formátumú személyiségeinek tiszteletét. Ennyi év után most már meggyőződéssel vallom, hogy nehezen lehet boldog az az ember, aki a közös múltunk legmeghatóbb pillanatait, megszemélyesítőit nem tudja megbecsülni, s a szereplők bátor tettei előtt tisztelettel főt hajtani.  Az ember pedig már csak olyan, ha egyszer valami jót tapasztal, azt szeretné, hogy ezeket az érzéseket minél többször átélhesse. Én is hasonlóképpen gondolkodtam, erre vágytam titkon ezen a napon. Tényleg megható érzés volt, ahogy a próbák után a gyerekek az előadás pillanatában fel tudták szavaikkal, és dalaikkal idézni az 1956-os eseményeket. Köszönetet mondok kedves Kollégámnak, Szabó Hajnalkának, a 7-dik osztály tanulóinak, s a kórusomnak, akik olyan szenvedéllyel, hittel és tűzzel énekeltek a műsorban. Szeretném hinni, hogy ez a műsor nemcsak nekem volt különleges, hanem minden ott jelenlévő emlékezőnek! Méltó megemlékezés és főhajtás az „56-os” ősök előtt.

Dr. Makra Istvánné

 


Mezei futóverseny Őszi pontszerző

Iskolánk tanulói nagyon szép eredményeket értek el Pécsen, az Árpád Fejedelem Gimnáziumnál megrendezett Mezei futóversenyen. Minden korcsoportban, minden osztályból indultak gyerekek, hogy összemérjék erejüket, képességüket és kitartásukat más iskolák diákjaival.

Október 15-én, a „kicsik” 1-4. osztályok tanulók, szerdán, október 17-én, pedig a „nagyok” 5-8. osztályosok versenyeztek. Korcsoportnak megfelelően 1km-től egészen 4km-ig tartó távot kellett lefutniuk az indulóknak. Átlagban 11 iskola indult minden korcsoportban, ezért a gyerekeknek nagyon figyelniük kellett a futamokban, mert 55 tanuló futott egyszerre.

Nagyon ügyesek és kitartóak voltak a fiúk és lányok egyaránt. Folyamatosan bíztatták egymást, szurkoltak társaiknak, volt, aki az utolsó métereken úgy adott erőt a befutáshoz, hogy a pályán kívül együtt futott barátjával. A további felkészülés reményében bízunk abban, hogy tavasszal legalább ilyen szép, vagy még jobb eredményeket fognak elérni.

Gratulálunk minden részvevőnek, nagyon szépen teljesítettek és jó eredményeket értek el! Büszkék vagyunk Rátok!

Eredmények:

I. kcs. lányok 2. helyezett;

II. kcs. lányok 8. helyezett;

III. kcs. lányok 12. helyezett;

IV. kcs. lányok 11. helyezett;

I. kcs. fiúk 8. helyezett;

II. kcs. fiúk 9. helyezett;

III. kcs. fiúk 12. helyezett;

IV. kcs. fiúk 3. helyezett.

Till-Visnyei Mónika


Önismereti tréning

Monoszlainé Bors Ágnes önismereti tréner tett látogatást a Pellérdi Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulóinál szeptember 24-én, hogy segítsen nekik a pályaválasztásban. 14 évesen még nem rendelkeznek fejlett önismerettel, ami a(z élet)tapasztalatok hiányából adódik. Ahhoz, hogy felelősségteljes döntéseket tudjanak hozni, meg kell ismerniük készségeiket, képességeiket, érzelmi világukat, fel kell készíteni magukat a váratlan kihívásokra. Fontos, hogy ismerjék erőforrásaikat, korlátjaikat, tisztában legyenek saját személyiségünk előnyeivel és hátrányaival. Fel kell mérniük külső-belső motivációjukat, törekvéseiket.     

Az önismeret egyik leglényegesebb tulajdonsága azonban az, hogy fejleszthető, és fejlődése soha nem zárul le. Fontos az is, ha tudjuk, honnan hová tartunk, melyek a fő célkitűzéseink, mennyire vagyunk képesek rugalmasan reagálni a változásokra.

Az óra első részében megismerkedett oktatónk a gyerekekkel, majd különböző feladatok elé állította őket. A teremben kihelyezett foglalkoztató játékokat, amik segítségével megértették a tanulók kompetenciáik mibenlétét. A lányok tánclépéseket gyakoroltak, a fiúk kockákból építettek tornyot, zenéltek, és voltak, akik egyéni feladatmegoldókká váltak, például többszempontú fogalmazást írtak. A diákok mindvégig fegyelmezetten viselkedtek, a készség- és képességmérést kifejezetten élvezték, majd körbe ültek és megosztották egymással a tapasztalataikat, és levonták a konzekvenciát. Trénerünk motiváló plakáttal és útmutatással búcsúzott tőlünk. Ezúton is köszönjünk neki a lelkiismeretes munkát!

Képek

Szabó Hajnalka

 


Október 6-a gyásza

Hagyományokhoz híven október 6-át, az Aradi vértanúk napját az ötödik osztályos tanulók közreműködésével ünnepeltük iskolánkban. A gyermekek már hetek óta készülődtek, hogy méltó módon emlékezzenek meg az aradai vértanúk haláláról. Egy – egy ilyen ünnepi megemlékezés segít abban, hogy a tanulóink közelebb kerüljenek azokhoz a hősökhöz, akik a hazájukért életüket áldozták. Ünnepi köntösbe bújtatva beszéljenek a hazáról, az önfeláldozásról, a szabadságról, a vértanúságról, a tiszteletről, a hazaszeretetről.  Világunkban még inkább szükség van arra, hogy az iskolában ünneplőbe öltözve érezzék meg a gyermekek minden ünnepnek a fontosságát, üzenetét, közöttük az aradi vértanúk napját is, amikor arra emlékezünk, hogy 1849. október 6-án 13 honvédtisztet kivégeztek a szabadságharcban folytatott tevékenységük miatt.

 

Brunner Anita

osztályfőnök

Végezetül álljon itt néhány gondolat, hogy mit jelent a pellérdi iskolásoknak a haza:

„ Az otthont jelenti a haza. Jó, mert nincs háború és béke van, minden gyerek tanulhat.”

„Azért szeretem a hazámat, mert otthont adott nekem.

„ Azért szeretem a hazámat, mert  életet adott nekem. „

„ Nekem a haza ezt jelenti : szeretet, tisztelet, szabadság, összetartás, becsület. „

„ Nekem a haza a családot jelenti. „

  Itt vagyok otthon, itt születte, itt élem az életet. „

„ Nekem a hazám a szeretet. „

„ Az én hazám : Itt vagyok otthon, itt születtem, itt élem az életem. „

„ Nekem a haz az otthont, a szeretetet és a szabadságot jelenti. „

„ Szabadság, szép tájak, Duna, Tisza, folyók. „

„ Nagyon sok embernek köszönhetjuk, hogy van ez az ország. „

„ Nekem a haza az otthont jelenti. Itt nőttem fel, ezt a nyelvet beszélem anyanyelvként. „

 

Tóth Kálmán - Mikor az akasztófákat faragták

 

Mit faragsz, ács, mit faragsz
Itt a késő éjjelen?
- Akasztófát faragok,
Pöltemberg függ majd ezen;
Oly gyanútlan, oly vidám,
Olyan deli, olyan ép,
S holnap ezen fojtja meg
A nyomorú söpredék

Mit faragsz, ács, mit faragsz
Itt a késő éjjelen?
- Akasztófát faragok,
Holnap Török függ majd ezen;
Nagy tudomány... mostan is
Olvas egész éjen át...
S holnap ezen köti föl
A tudatlan butaság.

Mit faragsz, ács, mit faragsz
Itt a késő éjjelen?
- Akasztófát faragok,
Lahner György függ majd ezen;
Maga volt a becsület,
Mely erényit elfödi,
S holnap itt a szemtelen
Becstelenség felköti.

Mit faragsz, ács, mit faragsz
Itt a késő éjjelen?
- Akasztófát faragok,
Holnap Knézics függ majd ezen;
Tiszta szent volt; harc előtt
Imádkozott mindenütt,
S fölfeszítik reggel ők,
Kiknek nincsen istenük

Mit faragsz, ács, mit faragsz
Itt a késő éjjelen?
- Akasztófát faragok,
Nagy-Sándor függ majd ezen;
Honszerelmes nagy vitéz,
A hazáért halni kész,
Jaj, hogy itten öli meg
A hazátlan gyülevész!

Mit faragsz, ács, mit faragsz
Itt a késő éjjelen?
- Akasztófát faragok,
Leiningen függ majd ezen;
Fejedelmi sarjadék,
Büszke, nemes, lovagi,
S nyirkos kézzel fojtja meg
Holnap a sehonnai!

Mit faragsz, ács, mit faragsz
Itt a késő éjjelen?
- Akasztófát faragok,
Holnap Aulich függ ezen;
csupa emberszeretet,
Szíve olyan fenn dobog,
s viradóra megölik
Embertelen zsarnokok.

Mit faragsz, ács, mit faragsz
Itt a késő éjjelen?
- Akasztófát faragok,
Damjanich függ majd ezen;
Minden lépte diadal,
Babérokban járt övig,
S a gyávák, kik szaladtak,
Holnap a hőst felkötik.

Mit faragsz, ács, mit faragsz
Itt a késő éjjelen?
- Akasztófát faragok,
Vécsey függ majd ezen;
Nagylelkű, ki nem tiport
Földre sujtott ellenén,
Mostan kézre ő jutott,
S meghal hóhér kötelén.

Az úristen verje meg,
Ne bocsásson meg nekik,
Kik velem itt e kilenc
Akasztófát ültetik;
S azoknak, kik hajnalon
Itten vesztik életük:
Mindörökkön örökké
Áldva légyen szent nevük.


CSIBE-TÁBOR

2018. augusztus 31.

Idén augusztus 31-én délelőtt vártuk leendő első osztályos tanulóinkat a Csibe-táborba. A gyerekek számára érdekes, játékos délelőttöt állítottunk össze, hogy kicsit ráhangolódjanak az iskolára, oldjuk félelmeiket, izgatottságukat. Nagy örömmel és izgalommal vártuk mi is a kicsiket és szüleiket.

Először Sasvári Sarolta igazgatóhelyettes mutatta be a gyerekeknek és szülőknek a tanítókat: Andi nénit és Péter bácsit. Természetesen nagy volt az izgalom a gyerekek és szülők részéről.

A programot természetesen egy labdás „ismerkedős játékkal” kezdtük, hiszen minél hamarabb meg kell ismerkedni egymással. Ezután Péter bácsi vezetésével – és gitáros kíséretével - éneket tanultunk a „bundáról”. A délelőtt folyamán bejártuk, feltérképeztük az iskolát, megnéztük a különböző helyiségeket, megbeszéltük helyes használatukat.  

Kernya Andi nénivel egy vidám, német éneket és játékot is tanultak. Ezt az éneket adták pár nap múlva az iskolabuszok átadásakor.

Közös tízórai falatozás előzte meg a vidám mozgásos játékokat, melyeket a tornateremben játszottunk. A gyerekek nagyon élvezték a „Halászfogó” nevű játékot, és a lufis csoportjátékot. A vidám délelőtt lezárásaként búcsúzóul egy közös mozgásos éneket tanultunk. Végül elmondták, hogy mi tetszett nekik a délelőttön. Volt akinek minden, volt akinek az éneklés, volt akinek a vidám játék.

A nagy meleg ellenére a gyerekek és mi pedagógusok is nagyon jól éreztük magunkat!

Makai Andrea

tanító


Tábori beszámoló

Balatoni nyár

A már hagyományosnak számító egyhetes nyári táborunkat ebben az évben is Balatonfenyves-Alsón rendeztük meg. A Pellérdi Általános Iskola diákjait június 28 és július 04 között várta a már megszokott kellemes környezet a Pécsi Önkormányzat táborhelyén. Ismét együtt üdülhettünk itt a pécsi Mátyás Király úti Általános Iskola tanulóival.

Nagy-nagy izgalommal, várakozással érkeztünk meg a vonattal. Idén 26 diák és 3 kísérő tanár, Juhászné Kernya Andrea tanító néni, Horváth Dávid tanár bácsi és jómagam vágtunk bele a nagy kalandba. A gyerekek közül többen, rutinos táborozóként, „törzsvendégként”, örömmel köszönthették a tavaly megismert barátokat, az újoncok pedig lelkesen vették birtokukba a szobákat, sátrakat, nehogy lemaradjanak a nyár legnagyobb bulijáról.

Az időjárás eleinte változékony volt, részesültünk felhőszakadásban, zivatarban, de szerencsére a szervezett programokat nem mosta el az eső. A reggelek tornával kezdődtek, majd szobaszemle következett. Ezután jöttek a játékos foglalkozások, melyeket csak az étkezések szakítottak meg rövid időre. A jóízű reggelik energiával töltöttek fel, az ebéd és a vacsora meleg étellel, az uzsonna friss gyümölccsel várta az éhes bendőket. Szinte hihetetlen, de mindezek mellett még sikerült helyet szorítani a pizzának és a fagyinak is.

A táborlakókat csapatokba osztottuk, minden csoport vegyes korosztályú, pellérdi-mátyásos gyerekekből állt, akik IFI vezetőjük irányításával vettek részt a különböző versenyeken. Ügyességi vetélkedők, színjátszó est, táncház, társasjátékok színesítette a programot. Több napon keresztül folytak a sportversenyek, bajnokságok. Tanár–Diák foci és kosárlabda meccseken, röplabda, tollaslabda és ping-pong mérkőzéseken vehettünk részt, vagy szurkolhattunk. Ilyenkor éreztük, hogy ismét együtt vagyunk, a lelkesedés újra összehozott minket. Vasárnap került megrendezésre az évek óta nagysikerű lézerharc játék. Másik délután ördögbotokon, poikon és varázspálcákon tehettük próbára ügyességünket. Alig vártuk, hogy besötétedjen, mert igazi tűzzsonglőrt vártunk a táborba. A látványos mutatvány mindenkit lenyűgözött. A szegedi Miniszínház is ellátogatott hozzánk. Kíváncsian vártuk az előadásukat. A „Lóg a tóga az ókorban” nevű zenés komédiával örvendeztették meg a közönséget. A sötétedéssel sem ért véget a nap. Volt diszkó, kicsik és nagyok együtt ropták a táncot a remek ritmusra. Persze a jó hangulat a takarodó után is megmaradt, a hálóhelyekről kiszűrődő vidám kacajok sejtették, hogy a bulinak még koránt sincs vége. A másnap nehezen ébredők egyetlen vigasza a délutáni csendes pihenő volt, ahol kedvükre sziesztázhattak.

Amikor pedig visszatért a kánikula, a verőfényes napsütés a Balaton-partra csalogatott bennünket. Három-négy alkalommal strandoltunk, a gyerekek vígan úszkáltak, labdáztak a hullámok között, vagy kipróbálhatták a sportszereket.

A táboron kívül is vártak programok, például szombat esti séta a fenyvesi bazársoron. Szívesen gondolunk vissza a kisvasutas kirándulásra és a dzsip-túrára a Berekben, valamint a fonyódi kilátóból elénk táruló lélegzetelállító balatoni kilátásra.

Gyorsan teltek a napok, repült az idő. Eljött a búcsú ideje, tábortüzet gyújtottunk. Előkerültek a nyársak és a pillecukor. Mindenki sajnálta, hogy véget ért a tábor. A kellemesen eltöltött vakáció igazi közösséget teremtett, a tartalmas szórakozás mellett remek kikapcsolódást nyújtott mindannyiunknak. Részesévé váltunk egy mókás kalandnak, melyre elhatározásunk szerint jövőre is benevezünk.

Köszönettel és hálával tartozunk azoknak, akik lehetővé tették, támogatták és segítették a táborozást: Pellérdi Önkormányzat, Pécsi Önkormányzat, Pellérdi Általános Iskola Vezetősége, a táborozáson résztvevő kollégák.

Képek

Szilárd Adél


Velencei kirándulás

Április 27-én élménykiránduláson vettünk részt a Velencei-tónál. A túrára 4 iskolából érkeztek diákok (Görcsöny, Kozármisleny, Pécs, Pellérd). Intézményünkből összesen 7 tanuló (6. osztály: Gáspár Szabolcs, Sári Dalma, Strasszer Márton, Szegedi Anita, Urbánovics Kinga, 7. osztály: Fábián Katinka, Urbánovics Mirjána), Szabó Hajnalka, mint kísérőtanár és Krémer Barbara szociális munkás/a program egyik szervezője vett részt. A buszunk 5:30-kor indult Pellérdről, majd minden településről felvettük a gyerekeket. Ezek után 3,5 órát utaztunk az agárdi bázisra, ahol átvettük a bicikliket. Túravezető koordinálásával kezdtük meg a hosszú utat. Először a Sarvajc körösztje melletti tóhoz mentünk. Rövid pihenőre megálltunk egy szép kilátónál. Utána elkerékpároztunk a Császár-víz befolyó csatornához. Később Pákozdra mentünk, ahol megálltunk egy ivókút melletti pihenőnél. A következő célpont a Pákozdi Katonai Emlékpark volt, ahol kvízt töltöttünk ki az ottani látványosságokról. A Velencei-tavi plázson megpihentünk, aztán visszatértünk a kiindulópontra, ahol csúzliztunk és buborékfociztunk. Végül megkezdődött hosszú utunk hazafelé.

Köszönjük a lehetőséget, reméljük, hogy még visszatérhetünk ide!

Köszönettel:

Fábián Katinka, Urbánovics Mirjána, Szabó Hajnalka


Életmentő nap

2018.április 21-én „Életmentő nap” volt az iskolában. Először a saját termünkben voltunk, ahol az újraélesztést tanultuk meg. Ezután az udvaron megnéztük a rendőrautót, a mentőautót és a tűzoltóautót. Pont ekkor érkezett meg a mentőhelikopter is. Jó nagy és sárga, nagyon nagy port kevert. Belül tágas volt. Az udvari program után reggelizni mentünk, gyümölcssalátát kaptunk, majd tartásjavító tornára mentünk a tornaterembe. Ott volt gerinctorna és lábtorna is. Ezután a 2. osztályban az életmentést néztük meg. Következett a sebkötözés állomás, ahol egymáson gyakoroltuk a sebkötözést. Végül a „Dietetikus” nevű állomáson voltunk, ahol az „okostányérral” foglalkoztunk. Délben ebédeltünk, csirkehús volt salátával. Egy órakor mindenki ment haza.

Nagyon jó nap volt!
Mészáros Enikő 4. osztály


Múlt szombaton életmentő nap volt az iskolában. Az életmentő napon nagyon sok érdekeset láttunk. Például voltak járművek, újraélesztés, életmentés, egészséges étkezés, sebkötözés. Nekem legjobban az életmentés és a sebkötözés tetszett, de a többi is jó volt. A mi osztályunk éppen akkor ment ki az udvarra, amikor a mentőhelikopter épp leszállásra készült. Az egészséges étkezés állomáson kaptunk egy tányért, és erre rá kellett pakolni az ételeket úgy, ahogy az „okostányéron” volt. A sebkötözésnél megmutatták, hogy kell a különböző sebeket ellátni. Az újraélesztést gumibábun lehetett gyakorolni. Az udvaron a járművekbe be lehetett ülni, és volt, amelyikben dudálni is lehetett. Az életmentő napon az ebéd is nagyon finom volt.

Ezen a napon nagyon jó éreztem magam!
Szaklajda Fanni 4. osztály

Tisztelt Pellérdiek!

Az Életreform Egyesület szervezésében 2018. április 21-én a Pellérdi Általános Iskolában "Életmentő Napot" tartunk a gyermekeknek.

Mindenkit szeretettel látunk az életmentő napon bemutatásra kerülő elsősegélynyújtási, újraélesztési bemutatókon, illetve a személyes higiénéhez és egészséges életmódhoz, táplálkozáshoz kapcsolódó bemutatóanyagok megtekintésére.

 A Tűzoltóság, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, az Egészségtudományi Egyetem, és a Rendőrség munkatársai is részt vesznek a programunkon. Az ő bemutatásuk alapján ismerkedhetnek a gyermekek az életmentő feladatokkal. Rendőrautó, tűzoltóautó,  sőt mentőhelikopter is jelen lesz a bemutatók alatt.

Ezen a napon a Vöröskereszt munkatársai, véradást is szerveznek az iskolában.

Kérünk mindenkit, aki teheti jöjjön el vért adni, hogy ezzel  mi segíthessük a Vöröskereszt

munkáját!

Életreform Egyesület


„Március idusa”

Iskolánk régi hagyományának megfelelően idén is a nyolcadikosok kapták feladatul a március 15-i megemlékezés műsorát. Ez a feladat hatalmas kihívást jelentett nekünk, mivel most nem egy osztályról, hanem kettőről volt szó, különböző órabeosztásokkal, más tanárokkal, és akkor még nem is beszéltünk a kórusról, akikkel szintén egyeztetnünk-próbálnunk kellett. A második félév elején kezdtük a felkészülést, mivel addig jobbára a középiskolai felvételikkel voltunk elfoglalva. Hasonlóan a tavalyi „előadókhoz”nekünk is szerencsénk volt abban, hogy irodalomból és történelemből rengeteg „előismerettel” rendelkeztünk. A próbák előtt sokat beszélgettünk a korabeli eseményekről, és ha nehezen is, de sikerült úgy összeállítani egy „klasszikusnak” mondható műsort, hogy mindkét osztály valamennyi tanulója szerepeljen. A két tanár nénitől (Hajni néni és Edit néni) megkaptuk az irodalmi rész egységeit, és a közös eskü szövegét is meg kellett tanulnunk. Nagyon nehéz volt „összehozni” a próbákat, de sikerült, és szépen kezdett körvonalazódni a műsor. Mellettünk az énekkar is szerepelt. Dalaikat Zsoldos Csaba tanár úr választotta és tanította be. Ezúton szeretnénk megköszönni Derváli Ica néninek (ő a rajzos tanárunk), hogy idén is csodálatos hátteret alkotott mögénk a színpadra. A valóban izgalmas próbák után (ezeken igazgató néni és osztályfőnökeink is segítettek „alkotó észrevételeikkel”) rájöttünk, hogy a két előadás már a „kertek alatt van”, szóval, „fel kell pörögnünk”. 14-én –szokásosan- az iskolai megemlékezés zajlott, „napján” pedig a falu ünnepélyén szerepeltünk a Művelődési Házban. A nagy taps –mindkét megemlékezésen- azt mutatta, hogy mindenkinek tetszett a műsor, tehát jól dolgoztunk, és megérdemeltük a sok dicséretet, amit kaptunk. Szeretnénk megköszönni mindenkinek a munkáját, akik segítettek nekünk, hogy ilyen jól szerepeljünk! Nagyon örülünk, de kicsit szomorúak is vagyunk, mert a második előadás után rájöttünk, hogy ez volt „ebben az összeállításban” az utolsó szereplésünk, mivel június közepétől már egy másik –középiskolai- csapathoz fogunk tartozni.

a két 8. osztály tanulói


JOG-ÉSZ előadás

A múlt héten jelezték tanáraink, hogy egy előadáson veszünk részt, amelynek az elnevezése: „JOG-ÉSZ”. Ez alapján, mint minden velünk egykorú, nem tartottuk érdekesnek az előadás témáját és mikor sor került rá, szkeptikusan  álltunk hozzá. Az előadás mégis nagyon érdekes volt, mert sok mindenről kaptunk információt. Dióhéjban megismerkedtünk szakfogalmakkal, illetve törvényekkel is. Bemutattak nekünk egy fiatalkorúaknak fenntartott börtönt, és az ott levő életet. Különféle helyzeteket, szituációkat láthattunk a kisfilmben, és az elkövetőkre váró intézkedéseket, következményeket is elmesélték. Mindegyik példa a hétköznapokból volt kiragadva. Az egyik bolti lopás volt, és ez igazán érdekelt, mert már láttam ilyent.

A bevásárlóközpontban vásároltam éppen, amikor egy srác kiment a kijáraton, és – természetesen – a biztonsági rendszer megszólalt. Az egész történetből annyit láttam, hogy a fiút elvitték a biztonsági őrök. Eddig az előadásig elképzelésem sem volt, hogy milyen következményekkel járhat az ilyen cselekedet. Hétköznapi emberként azt hittem, hogy elveszik tőle a dolgokat, kifizettetik vele, esetlegesen kitiltják a boltból, de nem. A legtöbb esetben ilyenkor értesítik egyből a rendőrséget, majd ők felmérik a károkat, amiket esetleg a termékben okozott. A rongálástól függően is változhat a büntetés erőssége, illetve az is szempont ilyenkor, hogy az elkövető egyedül, vagy csapatban, illetve társával követte el a bűncselekményt. Ebben az esetben az egyik legsúlyosabb szempont az, hogy ha az, aki veled volt, tudott arról, hogy te mire készülsz, és nem akadályozott meg, akkor kétszer olyan erős a büntetés. Ilyenkor értelemszerűen ugyanúgy a másik emberre is ráhárul a bűn. Ez csak pár példa volt mindabból az ezernyi intézkedésből, amit ekkor meg kell tenni. A mai “internet világában” sok-sok törvényt szegünk meg. Legtöbbször anélkül, hogy tudomásunk lenne róla. Az előadás – amin részt vehettünk, – tanulságos és elrettentő volt! Soha nem jutna eszembe ilyet tenni... Főleg ezen információk után!

Till Martin 8.b. osztályos tanuló


ZSONGORKŐ KUPA

 Iskolánk IV. korcsoportos labdarúgó csapata 2017 november 29-én a ZSONGORKŐ BARÁTI KÖR , és a Pellérdi Általános Iskola Kővágószőlősi Tagintézménye szervezésében részt vett Kővágószőlősön szervezett teremlabdarúgó  tornán.

A már hagyományosan ősszel megrendezendő versenyt Varga Gáza úr, a ZSBK elnöke finanszírozza, amelyre így színvonalas díjakat tudnak  kiosztani.

A versenyt kiemelkedő teljesítménnyel, veretlenül, iskolánk csapata nyerte meg. Gólkirályi címet DEMETER MÁTÉ  8. b osztályos tanuló a négy mérkőzésen elért nyolc góljával szerezte meg.

A verseny végeredménye:

I.  PELLÉRD

II. KŐVÁGÓSZŐLŐS

III.  HETVEHELY

IV.  GÖRCSÖNY

V.  MAGYARMECSKE

A csapat tagjai:  BORBÉLY IVÓ,  DEMETER MÁTÉ,  GULYÁS ZSOMBOR,   LAKATOS MÁRKÓ,  KOVÁCS DÁVID,  SÁRI BÁLINT,  SÁRI DÁVID,  VIRÁG BÁLINT,  ARACSI ZSOLT,   GECSEI  JÓZSEF

 


Fogyasztóvédelem

2017. 11. 29-én szerdán mi, 7. osztályos tanulók egy fogyasztóvédelmi előadáson vettünk részt. Először a fogyasztók és termelők, árusítók tevékenységéről, jogairól volt szó. Utána elmondták, hogy mik a teendők, ha az áru, amit vettünk hibás, vagy nem működőképes, hogy nekünk, kiskorúaknak milyen jogaink vannak, miket vásárolhatunk önállóan. Tanácsokat is kaptunk: Hasonlítsuk össze egyes üzletek árait, termékkínálatát, támogassuk a magyar kereskedőket, illetve csak olyan termékeket vásároljunk, amire valóban szükségünk van.

Ezután az internetes vásárlásról meséltek Nekünk. Elmondták, hogy a világháló veszélyes, sok csaló oldallal is találkozhatunk. Csak szülő engedélyével rendeljünk webáruházból és győződjünk meg az oldal hitelességéről! A megrendelt csomagot csak akkor vegyük át, ha az megfelelő körülmények között lett elszállítva hozzánk. Az elromlott vagy hibás árut 14 napig jogunkban áll indok nélkül visszaszolgáltatni. Ha van rá lehetőségünk, ne utaljunk előre nagyobb összeget, vigyázzunk, ne dőljünk be a túlzottan olcsó termékeknek! Ha csak PayPal-os fizetéslehetőség áll rendelkezésünkre, használjunk internetes bankkártyát!

Az osztályunk sokat tanult az elhangzottakból, tudatosabban fogunk ezentúl vásárolni, és nem hagyjuk magunkat megtéveszteni a reklámok és a nem létező internetes webáruházak által.

Köszönjük a lehetőséget!

7. osztály


Vers- és prózamondó verseny az iskolában

Idén is megrendezték a Vers- és prózamondó Versenyt. Külön volt az első- másodikosoknak és a harmadikos- negyedikeseknek. A verseny kétfordulós volt, először egy selejtezőt tartottak, azután pár nap múlva a továbbjutottak részt vehettek a döntőn. Az osztályunkból heten jutottak tovább.

Nagy izgalommal vártuk a döntőt! Otthon és az iskolában Kriszti nénivel is sokat gyakoroltuk verseinket, meséinket. A döntőben meglepetést okozott, hogy a társiskolákból is jöttek gyerekek.

A döntő nagyon izgalmas volt, sok vidám, érdekes verset és történetet hallottunk. Amikor a mesémet mondtam, jól esett, hogy mosolyogva várták a szülők, a gyerekek és a tanáraink, hogy mi lesz a mese folytatása. Jó volt látni, hogy mindenkinek tetszik a történetem és nevetnek rajta.

A versek és mesék meghallgatása után izgatottan vártuk a zsűri döntését. Nagyon örültem, hogy idén én kaptam az első díjat, osztálytársam Balázs pedig második helyezést ért el, mindketten oklevelet és könyvet kaptunk ajándékba.

Fejes Adrián Róbert, 4. osztály


3D és ÉN pályázat


Látogatás a Misina Állatotthonban

2017.11.20-án ellátogattunk Pécs legismertebb állatmenhelyére 7. osztályos tanulóinkkal. A kezdeményezés a gyerekek ötlete volt, ugyanis nagyon szerettek volna segíteni a gondozásban élő állatokon. Az utazás jó hangulatban telt és az időjárás is kegyes volt hozzánk.

Amint megérkeztünk vidáman szaladtak az állatok felé, akik nagy szeretetettel és érdeklődéssel fogadták őket. A menhelyen körbevezettek minket, elmesélték az állatok szomorú, keserédes történeteit. Házi állatok mellett vadonélő állatokat is megismerhettek a tanulók legnagyobb megelégedésükre. Az igazi szenzációk között a vaddisznó, a mosómedve és a holló szerepelt. Emellett terápiás kutyával is találkozhattunk, aki az idősek jóllétéért felel.

Az egy órás idegenvezetést követően következett a nap fénypontja a kiskutyák sétáltatása. Olyan őszinte szeretettel, lelkesedéssel fordultak a diákok a kisállatok felé, hogy rögtön megtalálták velük a közös hangot és elválaszthatatlanok lettek, alig akarták visszaengedni őket a kenneljeikbe. Ezután számos egyéb tevékenységet is kipróbáltak az önkéntes munka keretében, mint az avar összesöprése, segédkezés az istállóban.

Nap végére kimerülten, de annál boldogabban hagytuk el a Misina Természet- és Állatvédő Egyesületet számos pozitív élménnyel gazdagodva. A gyerekek az elkövetkezendő időben szeretnék megismételni a látogatást.

Szabó Hajnalka


Márton napi Ludasságok

2017.11.11-én, az Egészségünkért- Környezetünkért Nap utódjaként rendeztük meg iskolánkban idén a Márton napi Ludasságok családi programot. A téma nem változott most sem: a foglalkozásokat, előadásokat Szent Márton napjához kötöttük, a kézműves foglalkozások az egészséges életmódhoz, újrahasznosításhoz kapcsolódtak.

A délutánt egy jó hangulatú, gyermekeknek szóló, zenés előadással nyitottuk- Szilas Miklós vezényletével. A szabad foglalkozások idejében a gyerekek válogathattak papírmunkák- papírliba és papírtök- készítése, gyümölcssaláta és zöldségképek alkotása, kupakképek ragasztása, lampionkészítés közül is. Sőt, kipróbálhatták milyen Márton katonájának lenni- képek is készültek a beöltözőkről-, vagy milyen lehetett régen lúdtollal és tintával írni. De kutakodhattak is tanulóink Szent Márton nevét viselő települések után is. A tavaly elkezdett közösen alkotott origami-mandala után idén PET palackokból építettünk házikót a gyerekek és szüleik segítségével.

A legötletesebb, legszebb zöldségképekre és a legjobban sikerült kupakképekre szavazhattak a résztvevők, készítőik pedig jutalomban részesültek. A készült papírdíszekből az osztálytermeket dekoráljuk, ami a közelgő osztályszépségverseny miatt épp’ kapóra jön.

A lázas munkát egy „nagy-családias” uzsonna követte, zsíros kenyérrel, teával és az elkészült gyümölcssaláták elfogyasztásával.

A hagyományokhoz híven a napot lámpás felvonulás és a 4. osztályosok műsora zárta a katolikus templomban; egy kedves, hangulatos Szent Márton legendáját felelevenítő előadást láthattunk.

Utólagosan is köszönjük támogatóink hozzájárulásait!

képek

Németh-Sári Krisztina
tanító


Robotika bemutató

2017. 10. 19-én délután Szénássy Márton és édesapja Szénássy János, valamint Schlepp Krisztián és édesapja Schlepp Péter tartottak egy kis bemutatót a robotok témakörben. A fiúk 2014-ben, Szocsiban a robotprogramozás Európabajnokságán első díjat nyertek.

Először megismertük a robotika 3 alaptörvényét:

  1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
  2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
  3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

Ezután arról volt szó, hogy mi szükséges robot építéséhez, hogyan lehet robotot építeni és hogy mire lehet „megtanítani” a robotokat?

Robotok építéséhez nem szükséges sem mérnöki diploma, sem vagyonokba kerülő alkatrészek. Aki szeret barkácsolni, és érdeklődik a robotika iránt, annak ott van a LEGO fejlesztése. A robotot hagyományos LEGO elemekből és motorokból meg lehet építeni, aztán hozzá kell kötni a központi egységhez, ami hat ceruzaelemmel működtethető. Vannak készletek, de ahogy a LEGO-tól megszokhattuk, építhető teljesen egyedi is.

A robot felszerelhető érzékelőkkel, többek között nyomásérzékelő, elfordulás érzékelő, hőmérő, fény-intenzitás érzékelő. Drágábban már PH detektor, páratartalom mérő is akad.

Bemutatásra került néhány már megépült robot is. Az egyik ilyen robot az asztalon közlekedett, és ha az asztal szélére ért megállt és megfordult. Egy másik adott színű útvonalon haladt végéig a padlón, egy harmadik felismerte a színeket, kiírta az elé tett színes kartonoknak a színét. Olyan robotot is láttunk amelyik két keréken egyensúlyozva közlekedett a földön.

   

Egy kis betekintést kaptunk a programozásba is, hogyan lehet az egyes modul utasításokat

Egy érdekes és izgalmas délutánt töltöttünk el, a nem is olyan messzi jövő technikájával ismerkedve!

Hamburger Antal


„Természetes úton…”

            Kivételes élményben lehetett részem idén ősszel. Rendhagyó módon, mint volt osztályfőnök kísérhettem el az 5.osztályos tanulókat október 11-12-13-án a Mecsekerdő Zrt. Kikerics Erdészeti Erdei Iskolájába.

            Nagy izgalommal és hatalmas csomagokkal vártuk szerda délelőtt Lajos bácsit, hogy elvigyen minket Sasrétre, ahol három napot tölthettünk el. Odaérkezésünkkor finom ebéddel fogadtak és egy nagyot játszhattunk az erdei iskola játszóterén. Az ott töltött idő alatt Tünde néni jóvoltából rengeteg programban részesültünk és sok mindent játszva tanulhattunk meg.

            Első nap a szállásaink elfoglalása után falevelek segítségével csoportokat alkottak a gyerekek, majd a levelekhez tartozó fát megtalálva egy-egy feladatlapot kellett kitölteniük, aminek segítségével később a többi csoportnak beszámoltak a tapasztalataikról. Így ismerkedtek meg a mezei juharral, a lucfenyővel, a tölgyfával, a bükkfával és a gyertyánnal.

Vacsora után, míg az önkéntes lányok elmosogattak, a többiek fogócskáztak, bújócskáztak. Este a tanteremben mesét néztünk, majd a szállásra vonulva egy kis füzetbe leírták, lerajzolták a gyerekek az aznapi élményeiket, és még elalvás előtt csacsogtunk a sötétben.

            Csütörtök délelőtt a tanösvényen sétáltunk végig, ahol egy-egy helyszínen megállva megfigyeltük az erdőt, a növényeket, a hangokat, az illatokat; gyűjtögettünk és játszottunk. Bomlási folyamatról beszélgettünk; a víz körforgását játszottuk el; az eső eleredését utánoztuk kavicsok segítségével; gyógynövényeket szagoltunk és ismertünk fel; bekötött szemmel „vonatoztunk”; tükrökkel az eget kémlelve sétáltunk a tanösvényen; apró dolgokat gyűjtügettünk.

A tanösvényi séta után Németlukafára túráztunk át, ahol egy ma már nem működő boros pincébe mehettünk be. Visszhangunkat hallgattuk meg, és megnézhettük, az erdészet hol szárítja a makkokat.

Ebéd után kincskeresésre indultak a gyerekek a tanösvényen. Öt csoportban térkép segítségével kellett megtalálniuk egy-egy ládát, melyben találós kérdés sorait találhatták meg. Helyes sorrendbe állítva egy újabb térképre bukkanhattak, mely segítségével rátalálhattak a kincses ládára, amiben mindenkire egy-egy ajándék várt. Természetesen nagyon ügyesen mindencsoport a szigetre talált a ládához. Végső jutalomként íjászkodhattunk aznap.

Este a mosogatás és a fogócska után a tanteremben található izgalmas és érdekes játékokkal ismerkedtünk meg. Tapogattunk, szimatoltunk, ügyeskedtünk. A felfokozott hangulatban az egész osztály karaokézott, így kaptam én is az osztálytól egy dalt.
A szálláson ismét lejegyezték a gyerekek az aznapi élményeiket, és még sokáig beszélgettünk a szobákban.

            Az utolsó nap délelőtt Almamellékre vonatoztunk el, ahol a helyi kis vasúttörténeti múzeumot néztük meg és megismerkedtünk egy nagyon aranyos magyar vizslával is.

Az erdei iskolához visszatérve kézműves foglalkozáson vehettünk részt, ahol hűtőmágnest és emlékképet készítettünk.

            Olyan gyorsan eltelt ez a három nap, hogy azt vettük észre, csomagolnunk kell, mire a busz értünk jön, készen legyünk. Fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagabban térhettünk haza.

            Ezúton szeretném megköszönni Gabi néninek, az osztályfőnöknek a kísérést, felügyeletet; az iskolának a támogatást és a lehetőséget; a szülőknek a hozzájárulást és nem utolsó sorban a gyerekeknek, hogy egy utolsó nosztalgikus kiránduláson velük lehettem!

Képek

Vészi Virág Petra


Őszi kirándulás

   

Október 6-án iskolakirándulásra mentünk Mohácsra.

Első állomásunk a történelmi emlékpark volt, ahol szembesítettek minket a mohácsi-csata szörnyűségeivel. Körbejártuk a sírkertet, ezzel megismerve a harc hősi áldozatainak neveit, majd egy rövidfilmet tekintettünk meg a háború főbb mozzanatairól. Továbbá egy fegyverbemutatót is megcsodálhattunk.

Utána egy vízimalom működését kísértük figyelemmel és eközben megtudtuk, hogy hogyan működik - és tulajdonképpen milyen is egy malom. Lehetőségünk volt kipróbálni a taposómalmot is.

Ezután kompozni mentünk, ami nagyon érdekes volt.

Utolsó állomásunk a Busóudvar volt, ahol kissé jobban megismertük ezt a néphagyományt. Végig néztünk egy összefoglaló kisfilmet a busójárásról, majd a múzeumot jártunk körül, ahol szintén mondtak még érdekességeket erről a népszokásról.

A kirándulás nagyon jól éreztük magunkat, vidám volt a hangulat és jó tudni, hogy milyen szép hely Mohács.

Töttös Nikolett

8. a osztályos tanuló


Megemlékezésünk október hatodikáról

„….s keressen fel küzdelminkben

       az aradi tizenhárom!”

Ötödikesek lettünk. Sok új dologhoz kellett hozzászoknunk a felsőben szeptember elején, és bizony , kicsit megijedtünk, amikor egyik irodalom óránkon megtudtuk, hogy mi tartjuk az aradi vértanúkról szóló megemlékezést, méghozzá az iskola valamennyi tanulója, dolgozója előtt. Először nem is akartuk elhinni, de aztán kiderült, komoly a dolog. Tanár nénink úgy állította össze a szöveget, hogy mindegyikünk szerepeljen, és tényleg méltóképpen tudjunk emlékezni. A „nagy nap” előtt sokat beszélgettünk tanárainkkal október 6-ról, és rengeteget gyakoroltuk a szép versrészleteket. Volt olyan rész is, amit közösen kellett mondanunk. Talán az volt számunkra a legnehezebb, hogy a sok hangból egy „igazi közös” legyen. A megemlékezést csütörtök délelőtt tartottuk. Nagyon izgultunk, mert ennyi ember előtt még nem szerepeltünk, de figyeltünk egymásra, és jól sikerült. Sok dicséretet kaptunk tanárainktól és még az iskolatársainktól is! Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy rajzos tanárunk –Ica néni – milyen szép hátteret varázsolt mögénk, és az iskola dolgozói közül többen is sokat segítettek nekünk a próbák alatt. Úgy érezzük, ez a sikeres megemlékezés kicsit megnyugtathat bennünket arra nézve is, hogy talán könnyebb lesz a felkészülés a következő években az ünnepélyekre.

5. osztály tanulói


Megemlékeztünk a zene világnapjáról

 Már az iskola tízórai szünetében felhangzó dallamok sugallták, hogy különleges napra virradtunk. A megszokott diákslágerek helyett felcsendült egy-két gyöngyszem a zenevilág klasszikusaiból is. Ebben az évben október másodikán, az iskola tornatermében tartottuk a megemlékezést a zene világnapjáról. Az Igazgatónő rövid megnyitója után az énektanár vezetésével az egész iskola meg lett énekeltetve. Egy a "Tavaszi szél vizet áraszt" c. magyar népdal után előkerült két egzotikus afrikai dal is, melyeket örömmel énekeltek kicsik és nagyok egyaránt. A zenei világnapot 1975 óta rendelkezik meg világszerte, létrejötte Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész nevéhez fűződik. Iskolás gyermekeink egy különleges házi feladatot is kaptak, hogy a mai nap tiszteletére otthon hallgassanak meg olyan zenét is, amit egyébként máskor nem hallgatnának. Manapság divat minden hétköznapi dolognak világnapot állítani, de szerintem a zene mindannyiunk számára kiemelt fontossággal bír, legyen szó akár művészi, vagy akár szórakoztató zenéről.

Zsoldos Csaba


„Minden tányér egy történetet mesél el”

A 2017-ben megszervezett „A világ legnagyobb tanórája” a felelős élelmiszerfogyasztás és tudatos táplálkozás fontosságát helyezte előtérbe a Globális Célok érdekében.

2015-ben - amikor iskolánk is csatlakozott a programhoz - az ENSZ minden tagállama elfogadta a Fenntartható Fejlődési Célokat. A „Keretrendszer 2030” 17 célkitűzést tartalmaz, amelyek a mélyszegénység, az éghajlatváltozás és az egyenlőtlenségek együttes megszüntetésével kívánják előremozdítani a fejlődést a jobb és fenntarthatóbb jövő felé.

Idén nagyobb „gyerekközeli” téma került előtérbe: minden tanuló elgondolkodhatott azon, hogyan támogathatja a Globális Célokat a tányérján lévő ételek értékelése alapján.

Az előző napi – menzai – ebédet vizsgáltuk meg, ill. próbáltuk felfedezni annak történetét. A tesztlap segítségével utánajártunk mennyi finomított cukrot tartalmazhat az étel, hány összetevő lehetett műanyag csomagolásban, ill. hazai termelésű-e vagy „export”. Elgondolkodtatásra késztette tanulóinkat a feladatlapon az a kérdés, hogy a tányérjukról mennyi ételt dobtak ki vagy, hogy tudják-e azt, hogy tisztességes bánásmódban részesültek-e azok az emberek, akik segítették, hogy az étel a termelőtől eljusson a tányérig.

Összegzésül oda is eljutottunk, hogy mit tehetnének másként, hiszen saját elmondásuk szerint sem a legjobb eredményt sikerült együttesen kihoznunk a tesztlapokból. A gyerekek fogadalmakat írtak le, mit is tehetnek annak érdekében, hogy tányérjuk olyan történetet mesélhessen el, melyet mindannyian örömmel hallgatunk!

Németh-Sári Krisztina

ÖKO-munkaközösségvezető


Csibe tábor

Idén első alkalommal került megrendezésre a félnapos Csibe tábor a leendő elsős diákok számára, ezzel lehetőséget biztosítva, hogy a gyermekek megismerjék egymást, a tanítóikat, valamint az iskolát.

Andi nénivel szerda délután vártuk a csibéket és a szüleiket egy kis „csibéskedésre”. A pár órás program során a gyerekek sorversenyeztek, mesét hallgattak, német játékokat játszottak, szüleikkel felfedezték az iskola épületét és a nap befejezéseként lerajzolták az első iskolai élményüket.

Az eseménydús délután mindenki nagyon jól érezte magát.


Kincsek a Nílus partjáról

 Az osztályommal vissza nem térő lehetőséget kaptunk… Május 5-én ellátogathattunk a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményéből összeállított időszaki kiállítására. A pécsi Janus Pannonius Múzeum két intézményében Kincsek a Nílus partján című tárlat a vidéki kiállítás-sorozat utolsó helyszíne.

Először a Csontváry Múzeumba mentünk, ahol az emberek és az istenek világával, valamint a közöttük zajló kommunikációval ismerkedhettünk meg közelebbről.  A gyerekek szinte tátott szájjal csodálkoztak a kiállításon látottakra, hallottakra. Ezután a Múzeum Galériába vezetett az utunk, ahol a kiállítás második része található, amely a halottak birodalmát mutatja be. Itt találkozhattunk egy 2700 éves színpompásan festett múmia alakú koporsóval, sőt a belső teremben lehetőségünk adódott Hortesznakht nevű 2300 éve elhunyt fiatal hölgy múmiáját megcsodálni. Pár perces filmvetítésben is részesültünk, ahol röviden bemutatták a leletek feltárásainak, vizsgálatainak folyamatát. A kiállításhoz kapcsolódóan volt szerencsénk látni a Baranya megye területének ókori Egyiptommal egyidős bronz- és vaskori régészeti emlékeit is.  A „kirándulásunk” során tárlatvezető kísért minket, így igazán élményszerűvé vált a kiállítás.

Itt szeretném ismét megköszönni Máté Tamásnak és feleségének, Máténé Heizler Erikának, hogy közreműködtek és lehetőséget biztosíthattak, hogy igazán felejthetetlen élmény részesei lehessünk.

Vészi Virág Petra


Újra elkezdődött!!!

Idén is folytatódik a testnevelés órák keretein belül az úszásoktatás a negyedik és ötödik osztályosaink számára. Oktatásunk Pécsett a Bánki Donát Általános Iskola uszodájában történik. Hetente egyszer, két órában tanulnak úsznia gyerekek, összesen kilenc alkalommal megyünk.

A képeken is jól látszik, hogy a gyerekek imádják a vizet és természetesen az oktatást is. A tanítás vízhez szoktatással kezdődött, mára már a gyorsúszás alapjaival ismerkednek. Reményeim szerint az oktatás végére minden kisdiákunk sok-sok élménnyel és tudással fog gyarapodni.

Rohr Norbert

testnevelő tanár

Víz világnapja Bükkösdön

Március 21.-én játékos vetélkedőn vettünk részt a Bükkösdi Általános Iskola szervezésében. Miután találkoztunk versenytársainkkal, megnéztünk egy filmet a világ legszebb vízeséseiről és a víz védelmének fontosságáról, majd az iskola udvarán több állomásos akadályverseny következett. Az elméleti kérdések mellett érdekes és vicces ügyességi feladatok is voltak, úgyhogy mindenki talált valamit, amiben megmutathatta, mit tud. A verseny végén a csapatok vízre tették a hajót és a hidat, amit előzőleg építettek. Büszkék voltunk, mert a mi hajónk teljesítette leggyorsabban a patakon kijelölt távot. Jól éreztük magunkat, ha lehet, jövőre is szívesen megyünk.

A csapat tagjai: Csille Kinga, Lauer Ádám, Sári Bálint, Virág Bálint

A csapat felkészítő tanára: Keresztély Renáta
tanárnő


„A magyarok Istenére esküszünk, esküszünk………”

Hasonlóan a tavalyi évhez, idén is mi –nyolcadikosok- kaptuk feladatul a március 15-i forradalomról szóló megemlékezést. A második félév elején kezdtük el a felkészülést, mert addig szinte valamennyi energiánkat lekötötte a középiskolai felvételivel kapcsolatos „foglalatoskodás”. Ennél az ünnepnél szerencsénk is volt, mert történelemből és irodalomból már sok „előismerettel” rendelkeztünk. Még az első próba előtt rengeteget beszélgettünk tanárainkkal az akkori eseményekről, így megérthettük, mi is történt 1848. március 15-én. Idén is sikerült úgy összeállítani a műsort, hogy mindegyikünk szerepeljen. Kaptunk Edit nénitől versrészleteket, prózai szövegeket, és az eskü szövegét közösen kellett mondanunk. Elkezdődtek a szövegpróbák, aztán meg az „igazi” próbák, amelyeket inkább csak a magyar órákon tudtunk „elkövetni”. Mivel „nagyok” vagyunk, már kevesebb gondunk volt a hangsúlyokkal, könnyebben megtaláltuk helyünket a színpadon, és kevésbé „kaptunk bele” az előttünk szereplő mondatába. A tavalyi „főpróba” után már az eskü szövegét is egyszerre, közösen mondtuk, és igazán örültünk, hogy jól tudjuk „összehozni” a próbákat. Mellettünk –természetesen- az énekkar is szerepelt, így lett valóban kerek a műsor. Az énekeket Soós Bernadett tanár néni választotta és tanította be, a koreográfiákat pedig Németh-Sári Kriszti tanár néninek köszönhetjük, ő volt segítségünkre. Az új mozgáselemek mellett nagy sikere volt a „palotásnak”, melyet korhű ruhában adtunk elő! Arról se feledkezzünk meg, hogy megköszönjük a fantasztikus díszletet Derváli Ica néninek (rajzos tanárunknak), aki tényleg egyedien szép hátteret „varázsolt” mögénk. Az izgalmas próbák után egyszer csak rájöttünk, hogy nyakunkon a két előadás. Társainknak 14-én adtuk elő a műsort, a községi ünnepély pedig másnap 17h-kor volt a Művelődési Házban. Minden tanárunknak, iskolatársunknak és a falu lakóinak is nagyon tetszett a műsor, amit hosszantartó vastaps mutatott. Az ünnepély után pár nappal igazgatói dicséretet kaptunk Andrea nénitől kiváló szereplésünkért. Igazán nagyszerű érzés volt állni a színpadon, hallgatni a tapsot, ugyanakkor a második előadás után kicsit szomorúak is voltunk. Akkor tudatosodott bennünk, hogy ez volt az utolsó közös szereplésünk, amikor együtt voltunk mind a 24-en, hiszen június közepétől elválnak útjaink, szeptembertől más iskolai közösségekhez tartozunk.

a 8. osztály tanulói


Megyei népdaléneklési verseny

Március elsején és másodikán megyei népdaléneklési versenyen jártunk. A verseny a Mátyás király utcai Általános Iskolában került megrendezésre, ahol első nap az alsós gyerekek mérettették meg tudásukat, második nap pedig a felső tagozatos gyerekek. Intézményünket három tanuló képviselte, a harmadik osztályt Fejes Adrián (pellérdi iskola), a negyedik osztályt a görcsönyi iskolából Gógl Rebeka és a felső tagozatosokat Kovács Kíra (Görcsöny, 8.o.). Mindhárom tanuló bronz minősítést ért el, gratulálunk a szép helyezésekért!

Képek

Soós Bernadett (tanárnő)


Tavaszváró énekverseny

Február 15.-én, szerdán rendezte iskolánk a hagyományos „Tavaszváró énekversenyünket”tagiskolák részvételével. A zsűriben Becze Dóra, Katicsné Somogyvári Ildikó, valamint Ácsné Vér Márta tanárnők hallgatták meg a gyerekeket.

 Az első korcsoport (1.o. és 2.o) helyezettjei a következő tanulók lettek:I. Epresi Napsugár (Görcsöny), II. Bódog Lotti (Pellérd), III. Berta Zalán (Pellérd). A második korosztályban (3.o. és 4.o.) I. helyezett lett Bódis Bianka (Pellérd), II. Medgyaszai Viktória (Pellérd), III. Szaklajda Fanni (Pellérd). A harmadik korcsoport a felsős tanulók csapata volt, a helyezések a következőképp alakultak: I. Strasszer Márton (5.o. Pellérd), II. Kovács Kíra (8.o. Görcsöny), III. Takács Margaréta (7.b Pellérd).

A verseny többi résztvevője is szépen felkészült a versenyre, köszönjük szép szereplésüket és gratulálunk a dobogós énekeseknek!

Képek

Soós Bernadett (énektanárnő)


Pécs környéki iskolák vers- és prózamondó versenye

 Iskolánk régi, szép hagyományához híven idén is megrendeztük azt a vers- és prózamondó versenyt, mellyel minden évben a „Magyar Kultúra Napja” előtt tisztelgünk. Felsős tanulóknak szól a kiírás, és nagy örömünkre valamennyi tanulónk készült az előzetes selejtezőre 1-1 szép alkotás megtanulásával. Közülük került ki aztán az a két gyerek, aki iskolánkat képviselte ezen az ünnepen. Erre a versenyre múlt pénteken (január 20.) került sor, mivel január 22. vasárnapra esett. Meghívásunkra érkeztek tanulók Kozármislenyből, Berkesdről, Abaligetről és görcsönyi tagiskolánkból is. Minden diák két művel nevezett, és bizony, nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek az értékekésnél. Nagy örömünkre sok új vers, prózarészlet is elhangzott, és látszott, mennyi gondot fordítottak a gyerekek és kollégák a felkészülésre. A zsűri tagjai között üdvözölhettük Sólyom Katalin színművésznőt, dr. Tóth Károly költőt és Pánczélné Varga Adrienn tanárnőt. Tanulóink igazán szép sikert értek el. Korcsoportjában Kehidai Dzsenifer 6.o.szt. tanuló harmadik lett (felkészítője: Szabó Hajnalka tanárnő), Takács Margaréta 7.oszt. tanulónk pedig különdíjat kapott. Igazán megérdemelnek minden dicséretet! A nap/verseny nagyon szép, érzelmes zárása egy közös szavalás volt, melyben a versrészleteket dr. Tóth Károly költő „vezénylésével” mondtuk el. Sorra került –természetesen- a Himnusz, Szózat, valamint Arany János egyik csodálatos versének részlete. A Nemzetőr dal költeményből szavaltunk el két versszakot. Valamennyien nagyon jól éreztük magunkat. Megbeszéltük, folytatjuk a hagyományt, és jövőre ismét nálunk rendezzük meg ezt az irodalmi versenyt a „Himnusz születésnapja” alkalmából!

Képek


KARÁCSONYI KONCERT

December 18-án vasárnap a pellérdi templomban megrendezett karácsonyi koncerten felléptek:

  • a 4. osztály betlehemezői, felkészítőjük Vészi Virág tanítónő, 
  • a kórus Soós Bernadett tanárnő vezetésével, 
  • valamint a 6. osztály a saját maguk által összeállított színdarabbal, felkészítőjük Szabó Hajnalka tanárnő.

Képek


NÉMET NYELVŰ MEGYEI MESEISMERŐ VERSENY

2016. november 14-én 3 csapat képviselte iskolánkat a pécsi Lenau Ház által szervezett megyei német nyelvű meseismerő versenyen. A csapatok bár dobogós helyezést nem szereztek, viszont ügyesen szerepeltek és dicséretesen helyt álltak a jó hangulatú versenyen, melyen Baranya megyéből 35 iskola vett részt. A csapatokat Bánáti Melinda tanítónő készítette fel.

A csapatok és tagjai:

Schlauköpfe- 5. osztály

Koklács Fanni

Kis-Tahi Vanessza

Kövesdi Márk

 Keszthelyi Dominik

Superwölfe -6. osztály

Kovács Veronika

Urbánovics Mirjána

Zsabka Barbara

Szabó Kristóf

Glückschwein – 6. osztály

Fábián Katinka

Halmos Adél

Pozsgai Vanda

Pártényi Anna


Egészségünkért, környezetünkért falunap. 

Az idei év novemberében ismételten megrendezésre került a hagyományos, „Egészségünkért, környezetünkért falunap. A falunap központi része, az egészségünk megőrzésével kapcsolatos programok megvalósítása. Ennek keretében változatos, érdekes kínálatot nyújtunk minden korosztály számára.

Felvezető programként a szülők bevonásával környezetünket szépítjük: fa –és virágültetést szervezünk. A növényeket a szülőkön kívül a község lakói ajánlják fel. Az ültetést a diákok, tanárok és szülők közösen végzik.

A falunap rendezvényén évek óta jól bevált forgatókönyv szerint haladunk:

Reggel zenés bemelegítő gyakorlatsor után indul a „Fut a Pellérd”, melyen a falu apraja- nagyja részt vesz. A versenyzők 1 km–t teljesítenek. Díjazásként gyümölcsöt kap minden sportoló.

A délelőtt folyamán párhuzamosan – több helyszínen –tartjuk a különböző programokat.

Fontosnak tartjuk az egészséges táplálkozás népszerűsítését is. Minden évben halászléfőző versenyt hirdetünk, melyekhez az alapanyagok a környező halgazdaságokból érkeznek. Emellett haltisztító verseny is színesíti a programokat.

Népszerűsítjük a gyümölcs- és zöldségfogyasztást is. Szülők a gyerekekkel együtt zöldség- és gyümölcstálakat készítenek, melyek nem csak finomak, hanem rendkívül dekoratívak is. Egyúttal az esztétikai érzéket is fejlesztjük.

Különböző kézműves műhelyeket szervezünk, melyeknek tematikája a Szent Márton nap és az egészséges életmód köré fókuszál. Ezek keretében mézeskalácsot is díszítenek a gyerekek kollégáink értő közreműködésével, melyek már a karácsonyi hangulatot alapozzák. A kézműves technikáknál mindig igyekszünk olyan standot is kialakítani, ahol újrahasznosított alapanyagokból dolgozunk. Az idei évben teatasakokból hajtogattunk közösen mandalát, amit iskolánk díszeként szeretnénk felhasználni.

Iskolánkban a gyerekek német nemzetiségi oktatásban részesülnek, erősíteni kívánjuk ezt a vonalat is: a tavalyi év programjában a kézműves technikák a német kultúrát idézték (pl.: kékfestő-textil szívet varrhattak, német díszítőművészetet idéző mécsest festhettek, fakanálbábut készíthettek, gyöngyöt fűzhettek).

Szeretnénk, hogy tanulóink mindennapi életvitelében, értékrendjében kialakuljon a környezetük iránti felelősség, az ökológiai szemlélet a ”Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” mottó. Az elmúlt évek során többször is tartottunk ökotudatos foglalkozásokat, ezeknek helyt adó színtereket. Volt már „Zöldsuli” játszóház a Biokom Kft. támogatásával, ahol a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás kapott szerepet; a hulladékgazdálkodás előmunkálataiként „Zsugortanyát” nyitottunk, ahol minimalizáltuk a PET palackok méretét, megkönnyítve ezzel az elszállítást is. „Karitatív” szerepet is tölt be ez a programelem; egész tanévben gyűjtjük a kupakot a beteg, rászoruló gyerekek kezeléséhez hozzájárulásként, ilyenkor a gyűjtőedényeink feltelítődnek.

A sportolni vágyók a szabadban sportpályákon futballozhatnak, akadálypályát teljesíthetnek, kosárlabdázhatnak. Az iskola tornatermében a délutáni idősávban lehetőség van különböző csoportos edzések kipróbálására is, mint a zumba, ill. aerobik végezni.

A fizikai igénybevétel mellett sokan választják a szellemi tevékenységeket: társasjáték, Kresz-teszt, sakk, activity, családi keresztrejtvényfejtés, „hangos könyv”, rajzkiállítás megtekintése.

Napjainkban fontos szerepe van annak, hogy az egészségügyi szűrővizsgálatok a legkisebb településen élőkhöz is elérjenek. Az iskolában többek között csontsűrűség vizsgálatra, véradásra, vérnyomás és vércukorszint mérésre adnak lehetőséget az egészségügyi szervezetek. Nagy tömegeket mozgat meg ez az akció.

 

A nap zárásaként este lampionos felvonulást szervezünk a falu utcáin. A célállomás a katolikus templom, ahol iskolánk tanulóiból szerveződött csoport Szent Márton legendájához fűződő műsort ad elő.

Az „Egészségünkért – környezetünkért” falunap értéke egyrészt, hogy iskolai és falusi közösséget is formáló, jó hangulatú rendezvény, ahol generációk együtt mozoghatnak, tevékenykedhetnek – példát mutathat a felnőtt a gyermeknek, vagy akár a gyermek is ösztönözheti szüleit az egészségtudatos programokban való részvételre.


7. osztályosok az Inczédy laborban

 Az előző évek gyakorlatához hasonlóan, az idei tanévben, november 8-án, ismételten lehetősége nyílott iskolánk tanulóinak a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának laborjában megtartott természettudományos tanórákon való részvételre.

A CRNL Gimnáziumában 3 éve került átadásra az Inczédy Dénesről elnevezett labor, mely a természettudományos tárgyak elméleti oktatását kísérletek által hozza közelebb a tanulókhoz. A labor a fizika, kémia, biológia és földrajz tárgyak tanításához nyújt segítséget a legmodernebb eszközei és felszerelései révén. Az általános iskolai oktatás lehetőségeihez képest mindenképp színesebb és élményszerűbb a tanulók számára 1-1 laborgyakorlatos tanórán való részvétel, amikor minden diáknak lehetősége adódik a kísérlet egyéni elvégzésére az előkészítéstől a megfigyelésen keresztül a következtetések levonásáig.

Az idei évben első alkalommal a 7. A és B osztályok vehettek részt laborgyakorlatos tanórán. Mindkét osztály számára 2 kémia és 2 földrajz órát tartottunk, amely során a tanulók saját maguk végezhették el a kémiai, ill. földrajzos kísérleteket. A kísérletek célja, hogy szó szerint kézzel foghatóvá tegye a természettudományos tantárgyakat, a tanulók a kísérletezés során szerzett tapasztalataik révén ne csak elméleti, hanem gyakorlatorientált tudást is szerezzenek.

A kísérletek sora szerencsére nem zárul, november közepén fizika órákra mehetnek diákjaink az Inczédy laborba, s reményeink szerint a 2. félévben új témákra, új kísérletezésekre is sor kerül.

Nagy Andrea

intézményvezető


Faültetés az iskolában

Az iskola udvarának fásítása keretében 2016. október 28-ára fa- és cserjeültetést hirdettünk. Az akciónk nagyon sikeres volt! Mi sem gondoltuk volna, hogy ennyi felajánlás érkezik. A program keretében több mint 100 cserje- és facsemete, ill. előnevelt fa került elültetésre. A cserjéket, facsemetéket a falu lakossága és a Nagyárpádi kertészet ajánlotta fel. A munkálatokban aktívan részt vettek a tanulók, szülők és a tanárok is. Reméljük, hogy 1-2 év múlva már minden kisdiák az általa elültetett fa árnyékában élvezheti a kinti játék örömét!

 

 

Köszönjük a szülőknek, nagyszülőknek, falubelieknek, a kertészetnek felajánlásaikat és a munkálatokban nyújtott segítséget egyaránt!

 


Szalmából áram?

A hőerőműben jártunk

Október 26.-án az ÖKO – szakkör szervezésében üzemlátogatáson vehettünk részt a Pannonpower Hőerőmű Zrt. pécsi gyáregységében. Csoportunk Nagy Andrea igazgatónő kíséretében lépett be a látogatóközpontba, ahol nagyon kedvesen fogadtak minket.

Először egy filmvetítés során ismerkedhettünk meg az erőmű történetével, majd az interaktív tárlatot végigjárva és mindent kipróbálva tudtuk meg, hogy elméletben hogyan hasznosul a növényekben tárolt Napenergia. Igen, ma már kizárólag biomassza felhasználásával termelik az áramot és a hőt, amivel Pécs nagy részét ellátják. Lehetőségünk volt tesztelni, hogy mennyi áramot tudunk biciklizéssel megtermelni. Nem is olyan könnyű így működtetni a TV – t, számítógépet, vagy éppen a hajszárítót!

A kiállításon tanultakat próbára tettük egy kérdéssor kitöltésével, ami mindenkinek jól sikerült. Ezek után munkavédelmi ruhába öltözve kezdtük meg a hatalmas gyárterület bejárását. Vezetőnk érthetően, mégis humorosan kalauzolt végig bennünket az óriási gépek, tárolók és kazánok között. Itt a gyakorlatban is láthattuk a korábban hallottakat.

A 30 m magas kazán mellett mindenki nagyon kicsinek érezte magát, főleg mikor belenézhettünk a benne égő hétméteres lángba. Az itt uralkodó 900°C – os hőmérsékleten hamu visszamaradása nélkül ég el a tüzelőanyag. A két órás látogatás mindenkinek maradandó élményt okozott. Mi már más szemmel látjuk a természetesnek tűnő áramot, hiszen tudjuk, hogy hogyan készül.

Köszönjük a szép délelőttöt és várjuk a következő üzemlátogatást, mert szeretnénk még többet megtudni a minket körülvevő világról!

Keresztély Renáta

biológia – kémia tanár


Diáksport eredmények

Az idei tanév pedagógiai programjának egyik legfontosabb célkitűzése, hogy tanítványainknak minél több lehetőséget biztosítsunk arra, hogy csiszolják tehetségüket. Erre a sport az egyik legjobb lehetőség.

 A mögöttünk álló két hónap bővelkedett sporteseményekben, amelyek kiváló lehetőséget biztosítottak arra, hogy tanulóink megmérettessék magunkat. Voltunk atlétika versenyeken, duatlon versenyen, kispályás labdarúgó tornákon, grundbirkózáson.

Minden indulónkra, versenyzőnkre büszkék vagyunk, méltóképpen képviselték magukat, iskolájukat, településüket.

A legszebb eredményeink a következők.

Tehetségkutató atlétika versenyen Keszler Alex a 100-m-es síkfutásban első helyezést, a 800-m-es síkfutásban negyedik helyezést szerzett.

Diákolimpia atlétikai ötpróba versenyen a Görcsönyi versenyzőkkel alkotott közös csapataink közül a lányok körzeti első, a fiúk körzeti második helyet értek el. Egyéni összetettben Keszler Alex első, Koklács Fruzsina második helyezést ért el.

Baksán kispályás labdarúgó tornán vettünk részt, ahol fiú csapatunk 10 résztvevő csapatból a harmadik helyet szerezte meg. Itt a torna legjobb kapusa címet Kovács Krisztofer nyerte el.

Egy héttel később, szintén kispályás labdarúgó tornán a Görcsöny Kupa őszi fordulóján vettünk részt. Itt a III. korcsoportos fiúk a harmadik, IV. korcsoportos fiaink holtversenyben az első helyről várják a tavaszi fordulót.

Alsósaink megyei grundbirkózó versenyen vettek részt.

I.   korcsoportos lányaink közül súlycsoportjában Ádám Jázmin első, Lakatos Amira második helyezést ért el. A fiúknál Fekete Marcell megnyerte súlycsoportját, Berta Csanád és Dékány Donát bronzérmet szerzett. Csapatban a lányok harmadik, a fiúk negyedikek lettek.

II.     korcsoportban Bense Lilla szintén bronzérmes lett, csapatunk hatodik lett.

Gratulálunk minden versenyzőnknek, köszönjük a felkészítők, segítők munkáját.

Gyöngyös Iván

testnevelő tanár


Megemlékezés október 23-áról

Idén is megemlékeztünk október 23-áról a Pellérdi Általános Iskola tanulóival. A 7. a osztályosok színvonalas műsorának célja a történések időbeli és térbeli sokoldalúságának bemutatása volt. Az első jelenet egyfajta felvezetésként szolgált, annak szemléltetése érdekében, hogy mennyire kevéssé ismerjük és idézzük fel a múlt történelmi eseményeit. Amint kilépünk az iskolapadból, már csak az ünneplő és a tömeg köszön vissza emlékeinkben és nem a tartalom. Célom egy olyan műsor összeállítása volt, ahol találkozik múlt és jelen, kiszorulnak a klisészerű versek és felolvasások, ehelyett közérthető, humorral fűszerezett, gyermekközeli „játék” veszi kezdetét.

       
 

Bemutatásra került egy történelemóra, majd a régmúlt eseményeit hallhattuk rádióadásokon keresztül. A műsor sokszínűségét mutatja, hogy minden tanuló szerephez (így szóhoz) jutott és saját maga választhatta ki a megformálni kívánt karaktert. A próbák alatt is mindvégig formálódott a darab és végül közös erővel vittük színpadra október 23-át. Kicsit másképp: tartalmasan, életszerűen, hitelesen, több nézőponttal, változatos helyszínekkel, figyelemfelhívásokkal és nem utolsó sorban megújulva és kiemelve a szabadság eszményét.

Szabó Hajnalka


A Sport legyen a tied

Iskolánk 3. és 4. osztálya meghívást kapott a „Sport legyen a tied” rendezvényre, melynek a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnok adott otthont.

Ebéd után buszok jöttek értünk és vidám hangulatban indultunk el Németh-Sári Krisztina és Vészi Virág tanító nénik kíséretében. Amikor megérkeztünk, nagyon meglepődtünk, hogy milyen sok gyerek van még itt rajtunk kívül. Számos sportágat ki lehetett próbálni, többek között röplabdát, kézilabdát, kosárlabdát, atlétikát, kajakot és judot. Még teli pocakunk sem jelentett akadályt számunkra. Mindenki örömmel és izgalommal tette próbára magát a különböző feladatokban. Az egyes állomásokon pecséteket lehetett gyűjteni, amit a rendezvény végén ajándékokra válthattunk.  Legnagyobb meglepetésünkre az egyik osztálytársunkkal is találkoztunk az egyik bemutatón. Fekete Marcell judoban jeleskedett.

Én nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a programon, mert számomra is nagyon fontos a sport. Harmadik éve járok táncolni. Szerintem azért fontosak az ilyen rendezvények, mert sok olyan gyerek van, aki korábban nem sportolt semmit és ennek hatására könnyen lehet, hogy kedvet kap hozzá. Csak bíztatni tudnám őket, hogy bátran vágjanak bele, hiszen sportolni jó! Nemcsak egészséges, hanem kiváló lehetőség arra is, hogy új barátokat szerezzünk. Iskolánkban is sok-sok lehetőség kínálkozik.

Nagyon jól éreztem magam. Diáktársaim nevében is köszönöm a szép élményeket a rendezvény szervezőinek, valamint Kriszti néninek és Virág néninek.

 

Barancsi Nóra

Pellérdi Általános Iskola

3. osztály


„Mi a pálya?”

Itt van az ősz…..és újra eljött végzős diákjaink életébe a pályaválasztással kapcsolatos izgalmas, élményekkel teli időszak. 2016. október 12-én „Mi a pálya?” címmel a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokba látogattunk iskolánk 22 tanulójával. A nyolcadikos diákjaink mellett a hetedik évfolyamos diákokra is gondolva pár gyermeket onnét is magammal vittem, hiszen nem elég korán elkezdeni a körbetekintést, mert oly nagy döntés előtt állnak ilyenkor gyermekeink. Ebben próbálunk nekik segíteni, hogy mindenki megtalálja, a számára megfelelő iskolatípust. A program az idei évben először került megrendezésre Pécsett. A fesztivál elsődleges célja az volt, hogy élmény alapú elven, felszínre hozza a pályaválasztás előtt álló gyerekekben lévő érdeklődést a műszaki pálya iránt. A pályaválasztó diákok itt három kérdésre kaphattak választ: Mi érdekel? Hol dolgozhatok, ahol ezzel foglalkoznak? Hol tanulhatom meg ezt a szakmát? A fesztiválon hat téma köré építették fel a bokszutcákat a szervezők. A házigazdák Szujó Zoltán és Wéber Gábor voltak.

Tanulóink a hat helyszínen a következő lehetőségeket próbálták ki:

1. TÁVKÖZLÉS:

- Robotot vezérelhettek tablettel, okos telefonnal
- Játszhattak mikrodronokkal
- Mobiltelefonon keresztül különböző ábrákat jelentethettek meg oszcilloszkópon
- Megismerkedhettek a távközlési hálózat elemeivel

2. Erősáram

- Megismerkedhettek egy lakás villamos hálózatával, annak működésével
- Készíthettek villamos vezetékeket és tesztelhették azokat
- Megtudhatták hogyan működik a napelem

3. INFORMATIKA

- Megismerhették a Greenbox-Bluebox technikát. Saját mobiljukkal szelfit készíthettek
- Programozhattak egyszerű játékprogramot, robotot
- Megtudhatták, hogyan készül egy versenyautó szimulátor

4. GYENGEÁRAM

- Egymás ellen harcoló sumo robotokkal találkozhattak
- Vezérelhettek futószalagot, liftet
- Megtudhatták hogyan működik a dallamgenerátor, az ultrahangos távolságmérés, vagy az  infra fénysorompó

5. GÉPÉSZET:

- Megnézhették hogyan működik a 3D nyomtató
- Egyszerűbb tárgyakat készíthettek

6. Vegyészet:

Minden ami durran,fűstől….

 A bemutatok a Szakképzési Centrumok és számos cég mint például: az EON, a Paksi Atomerőmű, a Királyegyházai Cement Gyár és nem utolsó sorban Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közreműködésével jöttek létre.

A félév zsúfoltságát hűen tükrözi, hogy még ezen a héten október 14–én került sor a hagyományosnak mondható pályaválasztási kiállításra, amelyet a Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya rendezett. A rendezvény helyszíne a Pécsi Kulturális Központ (volt Szivárvány Gyermekház) volt. A programok megnyitása előtt köszöntőt mondott Müllerné dr. Juhos Bernadett igazgató (Baranya Megyei Kormányhivatal) Nyitott műhely melynek keretében a kiállítás ideje alatt tárt kapukkal fogadta a gyerekeket a Pécsi Szakképzési Centrum Angster József Szakgimnázium Tanműhelye. Itt szakértők vezetésével, több szakmával ismerkedhetnek meg a tanulóink. Külön felhívták a gyerekek figyelmét a következő tanév során megnevezett hiányszakmák közül a villanyszerelő szakmára. A hiányszakmát választó tanulók már az első hónaptól ösztöndíjban részesülnek.

 Bizton állíthatom, hogy a gyerekek nagyon jól érezték magukat, rengeteg élménnyel tértek haza.  Nagyon jól megszervezett értékes programokon vehettünk részt.

 Reith Róbertné

pályaválasztási felelős helyettes


Október 6.

Iskolánkban idén is megemlékeztünk az Aradi vértanúkról. Az ötödik osztályosok színvonalas műsorral hívták fel a figyelmet az áldozatok jelentős szerepvállalására. Már önmagában a zeneválasztás is gondolatébresztő volt. Az előadás célja különböző személyiségek bemutatása volt, a halál árnyékában való megnyilatkozások által. Minden sors a halálban egyesült. A gyerekek mindvégig fegyelmezetten és mély alázattal játszották szerepüket. Tartalmas történelmi ismereteik birtokában, könnyedén formálták meg a karaktereket. Míg kezdetben a bizakodás volt a darab központi eleme, hamar megjelent a vég sötétsége. Ezt hangsúlyozta a tanulók fekete öltözéke. A sors beteljesítette önmagát, a hatalom győzedelmeskedett, bár hőseink emléke és bátorsága soha nem látott egységgé kovácsolta a nemzetet. Mai szemmel nézve az eseményeket is példaértékű magatartásformáknak lehettünk tanúi. Vajon, mi mehetett végbe a tábornokokban? Hogyan tudtak lélekben mindvégig erősek maradni? Milyen lehetett szembenézniük saját és társaik halálával? Ezekre a kérdésekre kínált válaszlehetőséget a megemlékezésünk.


Zenei Világnap

Október 1., a Zene Világnapja. Iskolánkban október 3.-án, hétfőn ünnepeltük sok közös dallal és zenéléssel. Énekeltek az osztályok, az iskola kórusa és alkalmi női kórus alakult az iskola tanári karából is. Szólógitározott és énekelt Strasszer Márton (5.o. tanuló); zenéltünk közösen Adél nénivel, Anti bácsival és megszólaltak a különböző hangszerek, mint fuvola, szaxofon, harmónika, hegedű, szintetizátor és gitár. A népdalokon kívül hallhattunk komoly és könnyű zenei szemelvényeket is. Remélem folytatódik a közös zene és ének hagyománya a következő években is!

Képek

Soós Bernadett (tanárnő)


 

Iskola kirándulás

 

Iskolánkban már hagyománnyá vált, hogy minden tanév őszén részt veszünk egy közös kiránduláson. Az ország több pontjára eljutottunk már: Nagyvázsony, Szeged, Ópusztaszer, Budapest, Székesfehérvár, Veszprém, Velencei-tó. Úti célunk ezúttal Almamellék-Sasrét-Bőszénfa települések voltak.

Szeptember 30-án négy busszal indultunk útnak. Az alsó tagozat Almamellék felé vette az irányt, míg a felsősök Bőszénfára utaztak először. A buszon a kicsik vidáman beszélgettek és alig várták, hogy megérkezzünk a kisvasúthoz. A 10 órai indulás előtt megnéztük az egykori MÁV-állomásépületet, amely a kisvasút üzemeltetője, a Mecsekerdő Zrt. tulajdona. Az épületet 2001-ben felújították és múzeumot rendeztek be benne. Jelenleg erdészeti és kisvasúti kiállítást lehet megtekinteni. Az ország legkeskenyebb nyomtávú (600 mm) vasútjának létrehozása Báró Biedermann Rezső nevéhez fűződik. A „ZSELICI CSÜHÖGŐ” Almamellék és Sasrét között közlekedik. A pálya széles, szép panorámájú völgyön halad, 8 km hosszban. A közel fél órás menetidő alatt gyönyörködtünk a zselici tájban. Először nádasokkal szegélyezett halastavak mellett haladtunk, majd a sasréti erdők irányába döcögtünk. Sasréten a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola, az ősbükkös és végül a vadászkastély előtt elhaladva érkeztünk meg a végállomásra.

A gyerekek örömmel vették birtokba a sasréti játszóteret: kipróbálták a csúszdát, mászókát, kötélpályát, majd elindultunk a tanösvényen. A 1,5 km hosszú út első felében megismerkedhettünk az erdei fafajokkal, jellemző tulajdonságaikkal, termésükkel, levélzetükkel. A megfigyeltek játékos visszakérdezése a séta második részén következett. Ekkor a már bemutatott fafajokat kellett felismerni, majd a helyes választ rögtön el is olvashattuk egy kis falapocska felemelése után. Szomjunkat az Almás-patak forrásánál csillapíthattuk.

Túránk végén visszaértünk az erdei iskolához, majd a buszokkal a hangulatos zselici dombok között fekvő kis faluba, Bőszénfára utaztunk. Itt található Magyarország legnagyobb szarvasfarmja. Az 1300 hektáron elhelyezkedő birtok a szarvas mellett vaddisznó, dámvad, muflon, őz élőhelye. A nagyvadak mellett háziállatok: magyar szürke marha, rackajuh, ló, szamár, kecske, vízibivaly tenyésztésével is foglalkoznak. A mi kis csapatunk először traktoros vadaskerti látogatáson vett részt, melynek során gímszarvasokat és dámszarvasokat láthattunk. Ezután megtekintettük a trófeagyűjteményt, ahol megbeszéltük az agancsrakás miértjét és folyamatát, megnéztük, hogy mennyi idősen milyen agancsot raknak az állatok, hogyan lehet következtetni az állatok korára, min múlik az agancsok mérete és színe. Végül az állatsimogató következett, ahol Magyarország 5 nagyvadfajával (gímszarvas, dámszarvas, vaddisznó, muflon, őz) találkozhattunk testközelből és némelyiket sikerült megsimogatnunk!

A hazafelé vezető úton kevesebb zaj hallatszott a buszon, sokan elfáradtak, többen el is aludtak. Köszönjük ezt az élményekben gazdag kirándulást a szervezőknek és a szülőknek is, akik közül néhányan elkísértek bennünket, segítve munkánkat.

Juhászné Kernya Andrea

pedagógus

Képek


A Világ Legnagyobb Tanórája 2016.

2015. szeptember 25-én a világ 193 vezetője elkötelezte magát 17 olyan globális célkitűzés mellett, amelyek 3 rendkívüli dolog megvalósítását szolgálják a következő 15 évben: a mélyszegénység megszüntetését, az egyenlőtlenségek és az igazságtalanság elleni harcot és a klímaváltozás problémájának megoldását.

A világ Legnagyobb Tanórája egy globális oktatási projekt, melyhez számos ország csatlakozott, a tavalyi évben Magyarországról 2030 osztály. A világ minden részén egy időben, szeptember harmadik hetében, tetszőleges napon kerül megrendezésre. Az idei évben az 5 cél, a Nemi egyenlőség került középpontba.