Digitális tanrend

TÁJÉKOZTATÓ A TANTERMEN KÍVÜLI, DIGITÁLIS MUNKARENDBEN VALÓ RÉSZVÉTEL SORÁN MEGVALÓSULÓ ADATKEZELÉSRŐL

 


Elsős beíratás

2021 április 12-i hirdetmény az általános iskolai felvételi eljárásról


Karácsonyi játszóház

Karácsonyi játszóházat tartottunk tegnap. Derváli Ica néni képeit ajánlom mindenki figyelmébe.

https://www.facebook.com/204227376696200/videos/221977095360707/?t=11

 


Gondviselés Háza Kastélypark

December 11.-én a Gondviselés Háza Kastélypark Időskorúak Otthonában szerepeltek iskolánk diákjai. Az első és második osztályosok énekeltek a kis fenyőről és karácsonyi bábos, verses mesét játszottak el. Iskolánk kórusa adventi és karácsonyi dalokat adott elő dr. Makra Istvànné (Melinda néni) vezetésével, a kicsiket Szabó Mónika tanítónő készítette fel. Köszönjük a meghívást és a szép ajándékokat, amelyekkel gyermekeinket meglepték.

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, színpadon, kosárlabdapálya és belső tér A képen a következők lehetnek: 11 ember, , mosolygó emberek

 


Szerbiai vendégeskedés

Iskolánk diákjai Szerbiában vendégeskedtek december elején, egy hétig.

 A tudósítás és képek Balogh Edit néni tollából: "Kedves Otthoniak! Sok szeretettel gondolunk Mindenkire innen a messzi távolból! Otthon érezzük magunkat itt Kupuszinán. Kényelmes utazás, két határátlépés után érkeztünk meg az iskolába, ahol azon nyomban belecsöppentünk a tanításba. A suli mérete, a diákok száma nagyon hasonlít a mienkre. A gyerekek a családoknál ebédeltek, délután megmutatták nekünk a falut, estefelé pedig mindannyian otthon beszélgettek a családokkal. Ma ismét suliban vagyunk.”

A képen a következők lehetnek: 4 ember, , mosolygó emberek, álló emberek és túra/szabadtéri  A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás és belső tér

 


Ecc-pecc koncert

Képek a decemberi Ecc-pecc koncertről. Köszönjük Dömös Tündi néninek, hogy a könyvtár segítségével ilyen remek Mikulás-napi meglepetésben részesülhettünk.

 


Első adventi gyertyagyújtás

December 2-án, szombaton a Pellérdi Református Templomban iskolánk első osztályos tanulói, énekkarosai, Gógl Rebeka, Schuber János bácsi és Strasszer Márton pellérdi diáktársunk az első adventi gyertyagyújtás alkalmából adtak műsort. Köszönet a felkészítő tanároknak dr. Makra Istvánnénak és Szabó Mónikának a színvonalas műsorért. Köszönjük az egyházközség lelkészének Kováchné Mészáros Erzsébetnek és a tagoknak a meghívást, a szíves fogadtatást. Köszönjük a képeket és a segítséget Juhászné Kernya Andrea tanítónőnek.

 

 


Versmondó verseny

November végé, Pellérden jártunk alsós versmondó versenyen. A két kisdiák Buchwald Angelina és Várnai Szabolcs remekül szerepelt. Szabikánk harmadik helyezést ért el. Köszönjük Baráth-Tóth Anett néninek a felkészítést, a pellérdi kollégáinknak a verseny szervezést. Gratulálunk!

 

 


Lovaglás záróvizsga 

Sikeres és látványos záróvizsgával véget ért a lovaglás. Köszönet a Pécsi Tankerületi Központnak, Görcsöny Község Önkormányzatának és a Babarcszőlősi Lovasudvarnak. Rohr Norbi bácsi képeit ajánlom mindenki figyelmébe.

 


NépmesePont

Szeretnénk gratulálni Gógl Rebekának, aki a pécsi NépmesePont három fordulós megyei népmese vetélkedőjén a döntőbe jutott és saját meséjével ma elkápráztatta a zsűrit és a közönséget is. Büszkék vagyunk Rád Rebi! Köszönjük Balogh Edit néni a felkészítést!

 


A ló az iskolába megy

A Dél-dunántúli Lovas Egyesület tavaly nyert EFOP-1.3.5 pályázat keretében támogatást kapott. Ennek a projektnek egy része "A ló az iskolába megy" program. Nálunk is jártak. A programhoz tartozik az iskolákban egy rövid "elméleti óra", ahol Pap András, az egyesület elnöke - aki huszár hagyományőrző is - tartott a gyerekeknek egy érdekes interaktív órát.

 

 


Zsongorkő Kupa

November 20.-án iskolánk 5. 6. évfolyamos fiai Kővágószőlősön megnyerték a korosztály focibajnokságát a Zsongorkő Kupát. Orsós Sándor gólkirály lett. Gratulálunk a csapatnak, Sanyinak és Norbi bácsinak! Szép volt fiúk! Hajrá Görcsöny!

 


Nótaest

A Regenyei Roma Önkormányzat meghívására november 17-én a helybeli faluházban Nótaesten vettünk részt, melyen a görcsönyi alsó és felső tagozatos diákok nagyon szépen szerepeltek. Szívből gratulálok nekik és köszönet Szabó Móni néninek a felkészítésért.

 


Kistérségi Összefogás Napja

A Kistérségi Összefogás Napja rendezvényen csapatunk a tavalyi első helyezés után ezúttal a 4. helyezést ért el. Gratulálunk a csapattagoknak! Gógl Rebeka, Szabó Máté, Orsós Sándor, Bertus Kristóf és Keszthelyi Kristóf alkották a csapatot. A kíséretet adta és a csapatot felkészítette Balogh Edit néni, a munkát segítette Derváli Ica néni, a buszt vezette Laci bácsi. Köszönjük a kővágószőlősi iskolának, hogy a rendezvénynek helyszínt adott.

 

 


Nagy őszi színező

A Gyermekjóléti Alapítvány által kiírt "Nagy őszi színező pályázaton" Bertus Alíz 2. osztályos tanuló remek munkájáért jutalomkönyv díjazásban részesült. A munkát segítette Szabó Mónika tanítónő. Gratulálunk Alízka!


Egészségnap

Képek a szombati egészségnapról. A fotókat készítette Rohr Norbert tanár úr, a szép munkákat pedig a gyerekek. Ügyesek voltak. Dicséret illeti őket!

 


Pályaorientációs nap

2018. október 24-én Pályaorientációs napot szerveztünk. A programokon nem csak a közvetlenül pályaválasztás előtt álló tanulók vettek részt, hanem iskolánk minden alsós és felsős diákja. E nap célja, hogy a gyerekek minél megalapozottabban és időben felkészüljenek a pályaválasztásra, hiszen a jó pálya-, szakma- és iskolaválasztás hosszú időre befolyásolja a gyerekek életét. A programok összeállításában szerepeltek foglalkozásokhoz kapcsolódó játékos és rajzos feladatok, szakmák megismerése, képességek és személyes kompetenciák felmérésére irányuló feladatok, tesztek, önismereti térkép készítése. Bízunk benne, hogy mindenki gazdagodott ezen a napon információval, élményekkel, tudással.

  


Videó a 2018-as év iskolai tökfaragó versenyéről.

https://www.facebook.com/204227376696200/videos/2247108138855158/?t=5


 

Görcsöny Kupa

Lejátszottuk a Görcsöny Kupa labdarúgó bajnokság őszi fordulóit Baksa, Bogád, Kővágószőlős, Magyarmecske és Pellérd csapatainak részvételével. Folytatás tavasszal!


Vörös homokkő túraverseny

Csapataink október 13-án, szombaton, Kővágószőlősön, vettek részt a Vörös homokkő túraversenyen. Köszönjük a lehetőséget, a remek szervezést!

 

 


 

Lovaglás

Elkezdődött az 5.-6. osztályosok lovaglás oktatása Babarcszőlősön.


 

Baksa kupa

Fiaink megnyerték a Baksa Kupa labdarúgó tornát. A csapat tagjai: Söregi Levente, Orsós Sándor, Bata Dániel, Kis-Iván Bertram, Bertus Kristóf, Várnai Roland, Mang Brendon, Zilai Zsolt, Keszthelyi Kristóf, Kovács László, aki a torna gólkiráya lett. Gratulálunk teljesítményükhöz! Első nyertes Baksa Kupánk.


 

A Zene Világnapja

Dr. Makra Istvánné, Melinda néni, Jambrik Péter és a pellérdi iskola két hetedik osztályos tanulója lépett fel iskolánkban a Zene Világnapja alkalmából. Köszönjük a színvonalas műsort.

 


 

Álmaim a karácsonyfa alatt

A Regenyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, Jónás Jánosné felkérésére rajzoltak tanulóink "Álmaim a karácsonyfa alatt" címmel. Marcsi néni megjutalmazta az összes alsó tagozatos gyereket egy-egy tábla csokoládéval, és tíz felsőst csokis desszerttel. Az elkészült művek közül a kiválasztottak október 13.-n kiállítás keretén belül láthatóak, Regenyében.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és álló emberek


 

Aradi vértanúk napja

Megemlékeztünk az aradi vértanúkról. Köszönet a fellépő 7. osztálynak, az énekkarosoknak, Balogh Edit, Derváli Lorándné és Dr. Makra Istvánné pedagógusoknak.


 

Népmesetábor

Folytatódik a nyári népmesetábor. Hetente más-más osztályosokkal ellátogatunk a Szivárvány Gyerekházba a Népmese Pontra.


 

60. ünnepi tanévnyitó

 

Iskolánk 2018 szeptemberében tartotta 60. ünnepi tanévnyitóját a Petőfi utcai épületben. Szeretetettel és örömmel láttuk volt kollégáinkat, diákjainkat, településeink és tankerületünk vezetőit. Még sok ilyen szép ünnepet kívánunk magunknak!

 

 


Hangos- és értő olvasás verseny

Kővágószőlősön járt iskolánk négy diákja Szabó Máté, Kovács Attila, Epresi Napsugár és Lakatos Patrik Hangos- és értő olvasás versenyen. Nagyon szép teljesítménnyel harmadik helyezést ért el Epresi Napsugár harmadik osztályos diákunk. A többiek is ügyesek voltak. Gratulálunk!

Képek


Művészeti találkozó

A baksai MŰVÉSZETI TALÁLKOZÓN jártunk. Iskolánkat Gógl Rebeka 5. osztályos tanuló és Orsós Sándor 6. osztályos tanuló képviselte. Rebeka két teljesen más műfajú dallal készült. Először az Általmennék én a Tiszán című népdalt, majd Patai Anna Sosem volt című könnyűzenei számát énekelte. Nagy tapsot kapott a közönségtől.

Orsós Sanyi Lackfi János: Trágár beszéd című versével mosolyt csalt mindenki arcára, a végén a taps mellett a jóízű kacagás is felhangzott.

Büszkék vagyunk sikerükre!

Képek


 

Beiratkozás

Kedves Szülők!

 

Iskolánkban, az alábbi időpontokban  kerül sor az elsős tanulók beiratkozására:

 

2018. április 12. csütörtök, 8.00-18.00

2018. április 13. péntek, 8.00-16.00

 

A felvételi körzeteket és a beíratáshoz szükséges nyilatkozatokat a csatolt fájlban találják, de természetesen nyomtatott változatát az iskolában biztosítjuk.


A beíratáshoz szükséges dokumentumok, amelyeket kérjük, hozzanak magukkal:

·       óvodai szakvélemény (11 jegyű 7-tel kezdődő azonosító számot tartalmazza)

·       a gyermek születési anyakönyvi kivonata

·       a gyermek lakcímkártyája

·       a szülő lakcímkártyája

·       a gyermek TAJ-kártyája

·       külföldi állampolgár esetén a tartózkodási engedély

·       amennyiben van, kérjük, hozzák magukkal a gyermekvédelmi kedvezményről szóló igazolást is

·       amennyiben van a nevelési tanácsadó vagy képességvizsgáló jegyzőkönyvét is

·        

Szeretettel várjuk Önöket! 

 

Varga Ágnes tagintézmény-vezető

 

Szépolvasási verseny

2018.03.21-én Kővágószőlősön a Buzás Andor szépolvasási versenyen vett részt iskolánk négy diákja: Lakatos Patrik, Szabó Máté, Bata Dániel és Várnai Roland. A népes mezőnyben első helyezést ért el Szabó Máté, második helyezést Bata Dániel. Gratulálunk a szép eredményhez!

Köszönet a felkészítő és kísérő pedagógusoknak: Bea, Mónika és Edit néninek.

Képek


"Oklevél eső" az iskolánkban, 2018 februárjában és március elején :-)

GRATULÁLUNK MINDEN NYERTESNEK!

Képek


Diákolimpia

Örömmel adjuk hírül, hogy iskolánk hetedik évfolyamos tanulója Keszthelyi Kristóf 2018.03.03-án a megyei diákolimpián első helyezést ért el.

Gratulálunk Kristóf, büszkék vagyunk Rád.
Környezetismeret

Szabó Máté negyedik osztályos tanulónk arany fokozat eredményt ért el a levelező tanulmányi verseny első félévi fordulójában környezetismeret tárgyból. Gratulálunk teljesítményéhez.

 


Megyei Népdaléneklési verseny

Epresi Napsugár, Lakatos Patrik, Gógl Rebeka és Tancsik Georgina képviselte iskolákat Pécsett a Megyei Népdaléneklési Versenyen. Rebeka ezüst, Napsugár, Patrik és Georgina bronz fokozatot ért el. Gratulálunk nekik a helytállásért és a jó szereplésért! A diákokat felkészítette Szabó Mónika tanítónő

Képek


Grundbirkózás

2018. február 24-25-én rendezték meg Miskolcon a Diákolimpia Grundbirkózó Országos Bajnokság döntőjét. A régiónkat a Pellérdi Általános Iskola, a Görcsöny Általános Iskola és Kővágószőlősi Általános Iskola közös, II. korcsoportos lány csapata a képviselte. A csapat tagja volt Görcsönyből: Gógl Rebeka Ráhel és Buchvald Csenge. A csapat 8. helyen végzett. Gratulálunk! Köszönjük Mangné Keresztes Beatrix tanítónő felkészítő és szervező munkáját!

Képek


Farsang 2018

A farsangi bál sikere, a fellépők öröme a támogatók és a felkészítők nélkül nem valósulhatott volna meg. Köszönöm a szülők lelkes részvételét, minden felajánlott ajándékot, köszönöm a zsűri munkáját, a kollégák és szülők ötletgazdag jelmezeit, a szülői munkaközösség segítségét a szervezésben és a megvalósításban. 

Képek


Ramsari Egyezmény

„1971. február 2-án az indiai Ramsar városában fogadták el az ún. Ramsari Egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. Az egyezmény az évezred végére már a vizes területek általános védelmére irányuló világkonvencióvá bővült. Magyarország 1979-ben aláírta a dokumentumot, s 2000-ig 19 területet (köztük a Fertő-tavat, a Balatont, a kiskunsági szikes tavakat, a Hortobágy egyes részeit) jelölt meg a nemzetközi jelentőségű, ún. ramsari területek közé. Az egyezményt aláíró országok száma mára száz fölé emelkedett, s a hatálya alá tartozó vizes terület pedig közel 80 millió négyzetkilométer. Az egyezmény elfogadásának évfordulóján tartjuk A VIZES ÉLŐHELYEK NAPJÁt.” Neumann-ház – Irodalmi Szerkesztőség. Iskolánk diákjai az elkészült szép munkákkal emlékezik meg erről a napról.

     

Jutalom színház

Diákjaink jutalomként megtekintették a Mumus című mese-musicalt a Pécsi Kamaraszínházban.


Vers- és prózamondó verseny

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

Erre emlékezve a Pellérdi Általános Iskola is hagyományosan ezen a napon rendezi körzeti vers- és prózamondó versenyét. A környék településeiről idén is szép számmal érkeztek versmondók, hogy együtt ünnepeljünk a Himnusz születésének évfordulóján. Iskolánkat két tanuló, Orsós Sándor 6. osztályos és Várnai Roland 7. osztályos tanuló képviselte.

Gratulálunk a fiúknak a nagyszerű szerepléshez, Orsós Sanyi Különdíjban részesült!


Grundbirkózás Diákolimpia

Országos Elődöntőn I.kcs-os fiaink 4.helyet birtokoltak, II. kcs-os fiúk 7.helyezést hoztak el! Kis emberek óriási küzdelmei! Gratuláció!

Hajrá Pellérd! Hajrá Görcsöny! Hajrá Kővágószőlős!"Németh-Sári Krisztina. A görcsönyieket felkészítette Mangné Keresztes Beatrix.


Advent 3. gyertya meggyújtása

Meggyújtottuk a harmadik adventi gyertyát. A műsort iskolánk második évfolyamos tanulói adták. Felkészítette őket Tóth Anett tanítónő.​

Képek a karácsonyi játszóházból


Boldog karácsonyt mindenkinek

Kínálkozik egy ünnep, és ilyenkor az emberek nyitnak némi rést szorosra zárt kagylóhéjukon, többségük ajándékoz, tehát odafigyel szeretteire, és ebből a figyelmességből juthat másoknak is. Mert az ünnep arról szól, hogy adni örömtelibb, mint elvenni; a szeretethez kevesebb energia kell, mint a gyűlölethez. Aki ad, magát is jobbnak gondolja, részese lehet így az ünnep kegyeletének, még akkor is, ha nem vallásos.” Kontra Ferenc gondolataival köszönöm meg iskolánk diákjainak Karácsonyváró műsorunkban való részvételét. Köszönöm a felkészítő pedagógusok Mangné Keresztes Beatrix, Szabó Mónika áldozatos munkáját, amellyel hozzájárultak a műsor sikeréhez. Köszönöm a kedves jelenlevők biztató tapsát. Meghitt, szép karácsonyt kívánok mindenkinek!

Képek


Grundbirkózó verseny

Örömmel adjuk hírül: 2017.12.14-én, iskolánk diákjai Magyarmacskén vettek részt grundbirkózó versenyen, ahol eredményesen szerepeltek. Első helyezést ért el: Buchvald Angelina, Kis-Iván Botond, Sőregi Levente, Gógl Rebeka, Buchvald Csenge, második helyezettek: Kovács Rebeka, Orsós Elizabet, Kerti Angelina, Maráczi Péter, Jankovics Lili, harmadik helyen végzett: Tancsik Olivér. A csapatot felkészítette Magné Keresztes Beatrix tanítónő, gratulálok munkájához A sikerhez hozzájárultak a testnevelést tanító kollégák: Tóth Anett és Rohr Norbert és a versenyt végig szurkoló Oláhné Werner Mária tanítónő. Köszönjük Görcsöny Község polgármesterének az utazásban nyújtott segítségét. Remek teljesítmény, jó csapatmunka. Szép volt Görcsöny.

Képek


Luca nap

Luca napi búza ültetés. Köszönjük Tóth Anett tanítónő édesanyja és testvére segítségét. Reméljük a mag jó talajra lelt és szépen fog növekedni.

   

Sólyom Katalin

2017.12.12-n, kedden délelőtt iskolánkban járt Sólyom Katalin művésznő. Köszönjük Dömös Gézáné Tündi néni segítő támogatását, nélküle ez a találkozás nem jöhetett volna létre.

Képek


Pellérdi Református Templom

2017. december 9-én 17 órakor a Pellérdi Református Templom 2. adventi gyertyagyújtásán vettünk részt. Elsőként az énekkar lépett fel két kis dalocskával Zsoldos Csaba tanár úr kíséretével. Azután következett „aprócska” műsorunk, melyen hat tanulónk szerepelt: Epresi Napsugár (3.o.), Jankovics Lili, Sőregi Levente, Szabó Máté és Tóth Richárd (4.o.), Gógl Rebeka (5.o.).Felkészítő tanáruk Szabó Mónika tanítónő, aki remek furulya játékával maga is hozzájárult az előadás sikeréhez.

Képek


Kedves Szülők!

A görcsönyi iskola adventi programjai a következők:

December 12 , délelőtt műsort adunk a Görcsönyi Szociális Otthonban, aztán érkezik Sólyom Katalin színésznő az iskolába.

December 15, péntek 17.15 Karácsonyváró műsor a Művelődési Házban. Ezen a napon a gyerekek ebéd után hazamehetnek, hogy így elkészülve a bemutatóra együtt jöhessenek Önökkel vissza.

December 16-án, szombaton ugyanott 18 órakor diákjaink fellépnek a Svábok karácsonya elnevezésű programon a Görcsönyi Művelődési Házban.

December 18-án, hétfőn, 14 órától Játszóház az iskolában

December19-én kedden délután Teaház az iskolában, este 17 órától műsor Regenyében.

December 20-án délelőtt játszóház, karácsonyi készülődés az iskolában . A hagyományos vers és prózamondó versenyünkre

December 22-én, pénteken délelőtt kerül sor. A helyszín még nem biztos, mert jövő héttől elkezdődik a tornaterem felújítás a nyílászáró cserékkel.

Hétfőnként 3/4 8-kor pedig adventi gyertyagyújtások az iskolában.

Szeretettel hívjuk és várjuk Önöket a rendezvények közül a délutáni programokra és az utolsó napon a vers és prózamondó versenyre. Keressék bővebb információkért, kérem az osztályfőnököket.

Szép adventet kívánok!

Varga Ágnes


Mikulás

Köszönjük Gyenis Lajosné, Ani néni és lányai Évi és Anett kedves ajándékait. Mivel is viszonozhatnánk, mint mosolygó gyerekarcokkal. Áldott, szép karácsonyt kívánunk a görcsönyi alsó tagozatosok nevében.

Képek

 

„Megérkezett a Mikulás... És hozta az ajándékot. Amit vártál. Amire vágytál. Egy könyv. Egy ruha. Egy... bármi. (...) Az igazi nagy ajándék más. Mert az éppen attól ajándék, attól meglepetés, hogy nem tudod, mikor kapod, nem tudod, milyen lesz. És csak egyetlen van belőle. Csak egyszer kaphatod meg. Vágysz rá, érzed magadban, érzed, hogy mit szeretnél, mi lenne a legszebb, legnagyobb ajándékod, mégsem tudod, mikor érkezik és pontosan milyen lesz. Ettől olyan izgalmas a várakozás. (...) És amikor megkapod, már tudod, hogy minden elképzelésedet, várakozásodat felülmúlja. Mert olyat kaptál, amilyet legszebb álmodban sem láttál. Nem jutsz szóhoz, nem hiszed, mert sokkal, sokkal csodálatosabb mindennél. Csak potyognak a könnyeid, mert mindennél többet kaptál.” Csitáry-Hock Tamás


Advent

A december elsejével kezdődő adventi időszak karácsony szenteste, Krisztus születésének napján ér véget. Elnevezése a latin adventus szóból származik, jelentése: eljövetel, s így advent huszonnégy napjában Jézus Krisztus eljövetelére várakozik kicsi és nagy egyaránt. Az adventi időszak egyben a karácsonyi előkészület ideje. Ilyenkor előkerülnek az adventi lakásdíszek az adventi naptár, kicsi és nagy együtt számolja a napokat, mennyit kell még karácsony estig aludni. Ennek az időszaknak talán a legszebb dísze az adventi koszorú. A gyerekek kedvence az adventi naptár, amely 24 kis meglepetést rejteget karácsonyig, kis csokikat, vagy apró ajándékokat. A készülődés még bensőségesebb, ha a család együtt tölti az estéket, mesélnek, énekelnek, s együtt várják a kis Jézus születését. Ma meggyújtottuk iskolánkban az első gyertyát.

Képek Videó


Zsongorkő Kupa

Kővágószőlősön jártak focistáink a Zsongorkő Kupán. A zömében nyolcadikos tanulókkal felálló csapatok között a hatodik, hetedikesekkel játszó diákjaink negyedik helyezést értek el. Szép volt fiúk, csak így tovább!


Író olvasó találkozó

Baley Endre: Titok

Szerdán rendhagyó irodalom órára érkezett hozzánk Budapestről Baley Endre pécsi származású költő. Tizennégy megjelent verseskötetéből, két gyermek színdarabjából olvasott fel részleteket. Képversei, megzenésített versei pillanatok alatt megszólították a legkisebbeket és a kiskamaszokat is, hiszen a költő a magyar nyelv, a ritmusok, a nyelvi játékok zsonglőre. 


Szavaló verseny

Nov. 27-én iskolánk diákjai Epresi Napsugár és Szabó Máté, versmondó versenyen képviselték iskolánkat Pellérden. Négy iskola ( Pellérd, Kővágószőlős, Gyód, Görcsöny) 36 diákja közül első helyezést ért el Sugi,harmadikat Máté. Büszkék vagyunk Rátok!

 


Kedves Szülők!

2017. november 22.-n, szerdán 16.30 órától fogadó órát tartunk. Megjelenésükre számítunk!

A 4.-5. osztályosok lovagló záróvizsgája 2017. november 23.-n, csütörtökön lesz 13 órától , Babarcszőlősön a lovardában.


Európai Mézes Reggeli 2017

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium immár harmadik alkalommal rendezi meg az Európai Mézes Reggeli programot, amelyhez idén iskolánk is csatlakozik.

2017. november 21-én, kedden reggel szeretettel várja Mézes Reggelire diákjainkat a baranyai méhészegyesület képviseletében Sütő Gábor, szalántai méhész, aki megismerteti a gyereket a leggyakoribb hazai mézfajtákkal. Az interaktív ismertető előadás után a gyerekek kóstolón, mézes reggelin vehetnek részt.

A kezdeményezés célja a méhek és az egészséges életmód népszerűsítése, a helyben termelt élelmiszerek megismertetése. Figyelemfelhívás a reggeli fontosságára és az egészséges táplálkozásra, mivel a rossz étkezési szokások gyakran már gyerekkorban kialakulnak.

A program egy kvízjátékkal zárul.

Képek

Jó kóstolást, jó étvágyat, jó szórakozást kívánunk!

 


Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával ma pályaorientációs projektnap volt az iskolában. Köszönjük Piacsek László pályaorientációs tanácsadó segítségét. Reggel látogatást tettünk Ócsárdon az önkormányzat térkő építő műhelyében, Görcsönyben a gyümölcsfeldolgozóban és az Ádám és Társai Bt autószerelő műhelyében. Köszönjük Keserű Zoltán, Ádám István és Czink Tibor segítségét. Az alsó tagozatosok eközben az iskolában ügyeskedtek. Köszönjük Krémer Barbara segítségét.

 

   

 

Ugye Ön is találkozott már a Halloween ünneppel? Képek a görcsönyi suli e napjáról. Köszönjük Szentmiklósi Attila polgármester úr és a szülők segítségét. Nélkülük ezek a szép alkotások nem készülhettek volna el.

 

   

 

Elkészült az udvari Streetball pálya.

 

 

Győztünk!

Az Esztergál Lajos Családsegítő és Gyermekjóléti Központ újra összefogta a kistérség településeinek iskoláit.

2012–ben indult útjára a „Kistérségi Összefogás Napja” elnevezésű rendezvény, amelynek célja, hogy a települések iskolásai jobban megismerjék egymást, barátságok alakuljanak ki. Az idei vetélkedőn sport és logikai-ügyességi vetélkedőben mérték össze tudásukat a gyerekek. 2017-ben a GYŐZTES CSAPAT a GÖRCSÖNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA lett! Így mi hozhattuk haza és őrizzük egy esztendeig a vándorkupát.

A csapat tagjai: Tancsik Georgina, Bata Dániel, Bertus Kristóf, Mang Brendon és Várnai Roland. Gratulálunk nektek!

Az aranyérem mellett a különdíj is övék lett!

A csapatot felkészítette Balogh Edit tanárnő. Köszönjük Edit néni!

 

 

2017.11.11-én, szombaton egészségnapi programot tartottunk. A nap tevékenységei a teljesség igénye nélkül az alábbiak: zenés bemelegítés, stepaerobic, Görcsöny warrior, íjász bemutató, streetball, foci.Köszönjük a CSEÖH, Pusch Péter, Nagy Istvánné, Sáriné Györei Erzsébet és valamennyi résztvevő szülő támogatását. Nélkülük e nap nem lett volna ilyen sikeres.

   

Megemlékeztünk az aradi vértanúkról. A 6. osztályosok Horváthné Károlyi Erika tanárnő segítségével, ünnepi műsorral készültek. Mikéné Berki Irén tanárnő is segített a szép dekoráció elkészítésében.

   

  

Október 9-én alsó tagozatos diákjaink Pécsett mezei futás pontszerző versenyen vettek részt Mangné Keresztes Beatrix és Tóth Anett tanítónők kíséretében, akik a testnevelés tantárgyat is tanítják. A nagyszámú résztvevő között jól helytálltak diákjaink.

Október 10-én Pécsett voltunk mezei pontszerző futóversenyen a felsősökkel. Kis csatunk a fiúk csapatversenyében 13 induló közül az előkelő hatodik helyen végzett. Mang Brendon 20. Orsós Sàndor 23.Kis-Iván Berci 25. Horváth Áron 26. Pápai Marci 40. és Várnai Roli 48. lett. A nagy lányoknál Tancsik Gina 22.

 

Megemlékeztünk a zene világnapjáról.

 

 

Októberi képek a lovardából.

 

     

 

A muzsika Hangja örök érvényű musical Oscar-díjas filmváltozatán a bemutató óta generációk nőttek fel. A fülbemászó dalok, a szerelem, a család, az összetartozás és az életöröm időtlen témái, valamint a társadalmi, történelmi háttér teszik a darabot fél évszázaddal a megjelenés után is frissé. Ma iskolánk 15 diákja a Pécsi Nemzeti Színházban megtekintette e darabot.

 

   

 

Idén is megrendezésre került a Görcsöny Kupa. Három korcsoportban két napon át rúgták a bőrt az iskolák focistái. A résztvevők: Bogád, Baksa, Pellérd, Kővágószőlős, Magyarmecske, Görcsöny iskolák tanulói.

   
   

Ünnepi megemlékezést tartottunk az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére. A műsort összeállította Balogh Edit tanárnő, a dekorációt készítette Derváli Lorándné tanárnő, az énekkart vezényelte Zsoldos Csaba tanár úr. Köszönet a fellépőknek. A Görcsöny községi megemlékezésre 23-án 18 órakor kerül sor diákjaink részvételével a Görcsönyi Könyvtárban.

     
     

 

Új tanáraink

Tóth Anett

Tóth Anettnek hívnak. Kalocsán születettem, a Duna mellett, a fűszerpaprika és a népművészet városában. Általános iskolai tanulmányaimat Kalocsán végeztem a Kertvárosi Általános Iskolában német nemzetiségi tagozaton. Középiskolai tanulmányaimat szintén szülővárosomban a Kossuth Zsuzsannában végeztem, humán tagozaton. Diplomámat Szegeden szereztem a Juhász Gyula Pedagógusképző kar tanító szakán, természetismeret szakiránnyal. Már kisgyermek korom óta pedagógus szeretnék lenni, évek óta tudatosan erre a pályára készültem. Jelenleg Pécsett élek és innen fogok átjárni Görcsönybe tanítani, friss diplomásként. Pedagógiai munkámban nagyon fontosnak tartom —a tudományos ismeretek mellett— a lelkek nevelését is. Számomra a tanítói pálya nem csak foglalkozás, hanem hivatás. Ha lehetőségem nyílik gyerekekkel foglalkozni, fontosnak tartom megmutatni nekik az együtt játszás örömét, igyekszem velük bizalmas és szeretetteljes kapcsolatot kialakítani. Az emberekkel való kapcsolatomban a barátságosság a legfőbb célom. Bízom abban, hogy majdani tanítványaimmal és kollegáimmal jó kapcsolatot sikerül kialakítanom.

 

Szabó Mónika 

Szabó Mónika vagyok. Tanítói diplomámat a kaposvári Tanítóképző Főiskolán szereztem. Közvetlenül ezután 13 évig tanítottam alsós gyermekeket egy falusi iskolában. Két éven át napközis foglalkozásokat vezettem 1. illetve 2. osztályban, a továbbiakban osztálytanítóként tevékenykedtem és a tanórákon kívül énekkar, furulya illetve kézműves szakkört tartottam.

2005-ben megszületett a fiam Máté és 2007-ben az élet úgy hozta, hogy pályát kellett váltanom. A köztes idő alatt a párommal akusztikus zongorák, pianínók javításával és felújításával foglalkoztunk. 2010-ben világra jött Réka, a kislányunk is.

2017-ben egy újabb sorsfordulót követően az idei tanévtől kezdve ismét visszatértem a pedagógusi pályára és alsó tagozaton a Görcsönyi Általános Iskolában fogok tanítani.

Hiszem, hogy nagyon fontos időszak egy kisgyermek életében az iskolában eltöltött első négy év, amely alapvetően meghatározza a további életét. Szeretném a legalapvetőbb készségek és képességek fejlesztése mellett a személyiségüket is a megfelelően alakítani. A sok-sok tanulnivaló mellett, a tanórákon a játékos tevékenységek is megmaradnak. A lexikális tudásuk gyarapításával párhuzamosan igyekszem felszínre hozni mindazt, amiben igazán tehetségesek. Verseken, meséken, magyar népi,- és gyermekdalokon keresztül szeretném a saját anyanyelvük szeretetére nevelni a kicsiket. Sok – sok dolgot fogunk készíteni, ami kreativitást és kézügyességet igényel.

Célkitűzésem az, hogy a rengeteg kötöttség mellett a mai rohanó világunkban azért gyerekek is maradhassanak és felnőttként majdan bárhol megállják helyüket az ÉLETBEN.

 

Tájékoztatás ingyenes tankönyvellátásról és tankönyvosztásról

Tisztelt szülők, bizonyára hallották már, hogy a 2017/18-as tanévtől 1-9. évfolyamokon a tankönyvek ingyenesek lesznek.

Ennek megfelelően a tankönyvellátás iskolánkban a következőképen változik:

Az 1-2. évfolyamon a gyermekek m i n d e n könyvet ingyenesen kapnak, beleírhatnak, és nem kell visszaadniuk.

3-8. évfolyamon a munkafüzeteket ingyen kapják a diákok, azok saját tulajdonba kerülnek, nem kell visszahozni őket.
DE a tankönyvek k ö n y v t á r i példányok lesznek, azokba sem tollal, sem ceruzával sem beleírni, sem aláhúzni nem szabad, év végén vissza kell őket hozni, távozás esetén el kell velük számolni. Megrongálódás, vagy elvesztés esetén ugyanazzal a könyvvel kell pótolni őket.


A tankönyvosztás szeptember 1-én történik majd, melyet osztályszinten végzünk a tanítók/osztályfőnökök segítségével, a szülőknek bejönnie nem kell, a diák aláírásával igazolja, hogy átvette a könyveket. (Első osztályosok esetén az első szülői értekezleten írják alá a szülők az átvételt igazoló dokumentumot.)

Mit tegyek, ha nem szeretnék könyvtári tankönyveket a gyermekemnek?

Lehetősége van minden szülőnek, hogy a könyvtári tankönyveket saját részre beszerezze, de ezt akkor fizetni kell.
Megrendelni a következő helyen lehet:
http://webshop.kello.hu/

 

Javasolt taneszközök a 2017/2018 tanévre

2. osztály: 

16-32 vonalas füzet 6 db

27-32 négyzetrácsos füzet 3 db

20-32 sima füzet 3 db

36-16 kicsi kotta füzet 1 db

12 darabos színesceruza készlet 1 db 

HB-s grafitceruza 5 db 

piros,kék, zöld színes ceruza 2-2 db 

kisméretű vonalzó tolltartóba 1 db 

radír 1 db

írólap 1 db

műszaki rajzlap 3 cs. 

12 db-os filctoll 1 db

12 db-os vízfesték 1 db 

fehér tempera 1 db

12 db-os zsírkréta 1 db

5 db-os ecsetkészlet 1 db

stift ragasztó 2 db

technokol ragasztó 1 db

olló 1 db

3. osztály: 

12-32 vonalas füzet 8 db

angol /  2 db (az egyik szótárfüzet)

27-32 négyzetrácsos füzet 4 db 

36-16 kicsi hangjegyfüzet énekhez

12 darabos színesceruza készlet 1 db

írólap 2 cs. 

12 db-os filctoll 1 cs. 

12 db-os vízfesték 1 db

fehér tempera 1 db

színes tempera 6 db

5 db-os ecsetkészlet 1 db

stift ragasztó 1 db

technokol ragasztó 1 db

olló 1 db

hurkapálca 1 cs. 

műanyag számegyenes (negatív számokhoz) 1 db

kisvonalzó 1 db 

 

4. osztály: 

21-32 vonalas füzet 8 db 

27-32 négyzetrácsos füzet 4 db

20-32 sima füzet 2 db

36-16 kicsi hangjegyfüzet 1 db

31-32 szótárfüzet 1 db 

12 darabos színesceruza készlet 1 db

írólap 2 cs. 

12 db-os filctoll 1 cs. 

12 db-os vízfesték 1 db

fehér tempera 1 db

színes tempera 6 db

5 db-os ecsetkészlet 1 db

stift ragasztó 1 db

technokol ragasztó 1 db

olló 1 db

hurkapálca 1 cs. 

műanyag számegyenes (negatív számokhoz) 1 db

kisvonalzó 1 db 

5-6. osztály: 

Angol : 31-32 szótár füzet 1 db

             81-32 A/4-es vonalas füzet 1 db 

Természetismeret: 80-32 A/4-es sima füzet 2 db

Technika: technokol ragasztó 1 db 

                 ragasztó stift 1 db 

                 A/4-es színes lapok 1 cs. 

                 tű készlet 1 cs. 

                 olló 1 db 

                 félfamentes rajzlap 1 cs. 

Ének-zene: 86-32 A/4-es hangjegy füzet 1 db

Történelem: 81-32 A/4-es vonalas füzet 1 db

Magyar: 81-32 A/4-es vonalas füzet  2 db

Matematika: 87-32 A/4-es négyzetrácsos füzet 2 db , 80-32 sima füzet 1db

                     körző 1 db

                     vonalzó 1 cs. 

                     szögmérő 1 db 

Számítástechnika: 80-32 A/4-es sima füzet 1 db 

Honismeret (5.osztály): 20-32 A/5-ös sima füzet 1 db 

Hittan / erkölcstan: 1 db füzet 

Rajz: lsd. külön

 

7. osztály: 

Angol : 31-32 szótár füzet 1 db

                        81-32 A/4-es vonalas füzet 1 db 

Biológia: 81-32 A/4-es vonalas füzet 1 db

Kémia: 80-32 A/4-es sima füzet 1 db

            famentes írólap 1 cs. 

Fizika: 87-32 A/4-es négyzetrácsos füzet 1 db

Földrajz: 81-32 A/4-es vonalas füzet 1 db

Technika: Technokol ragasztó 1 db 

                 A/4-es színes lapok 1 cs. 

                 Tű készlet 1 cs. 

                 olló 1 db

                 félfamentes rajzlap 2 cs. 

Ének-zene: 86-32 A/4-es hangjegy füzet 1 db 

Történelem: 81-32 A/4-es vonalas füzet 1 db

Magyar: 81-32 A/4-es vonalas füzet 2 db 

Matematika: 87-32 A/4-es négyzetrácsos füzet 2 db , 80-32 A/4-es sima füzet 1 db

                     körző 1 db

                     vonalzó 1 cs. 

                     szögmérő 1 db 

Számítástechnika: 80-32 A/4-es sima füzet 1 db

Erkölcstan: 20-32 A/5-ös sima füzet 1 db 

Rajz:  lsd. külön

RAJZ 5-8.o.

Szükséges eszközök, felszerelés:

-HB-s ceruza, 2db

-2B-s ceruza, 4B-s ceruza

-színes ceruzák, filctollak (6db-os v. 12db-os)

-tempera (6db-os), tubusos

-fekete toll

-olajpasztell, v. zsírkréta

-vízfesték

-olló, + lehetőség szerint körömolló

-rajzgyűjtő mappa

-80-32-es (A4) füzet (A kis méretű A5-ös nem felel meg.)

-A4-es, anyagában színezett színes papír készlet (nem csak az egyik oldalán) Nem origami lapok, mert azok vékonyak. Vannak olyan készletek melyekben nem minden papír A4-es, hanem ennél kisebbek. Ez nem megfelelő.

-ecsetek: 10-es, 6-os, 2-es

-nagy méretű vizes tál, pl.: Vajkrémes doboz is megfelel.

-festék keveréshez befőttesüveg tetők

 -30cm-es vonalzó, körző

-közepes, v. nagyméretű ragasztó stift (Ajánlott a Pritt, mert az olcsóbbak közül némelyik nem ragaszt.)

-szivacsos törlőkendő (ajánlott)

-30 db A4-es műszaki rajzlap (A famentes rajzlapok nagyon vékonyak és eláznak.)

-Nagyobb méretű cipősdoboz, fentiek tárolására

Testnevelés órára: 

-  fehér bokazokni

- 2 fehér póló

- kényelmes, a lábat tartó komolyabb tornacipő (fehér vagy sárga talpú teremtorna cipő). Lehetőség szerint 2 pár tornacipő szükséges: 1 pár udvari és 1 pár teremcipő. 

- pamut, egyszínű rövidnadrág (legfeljebb térdig) 

5. osztály (II. félévi úszáshoz): 

- lányoknak egyberészes úszódressz

- fiúknak úszónadrág (fecske vagy boxer típúsú is lehet, de zsebes bő nadrág nem alkalmas)

- úszószemüveg

- papucs

- törölköző, tusfürdő

- hosszú hajú lányok hozhatnak magukkal hajszárítót (fiúknak nem kell, mert van az uszodában hajszárító) 

- fésű!